Kosovo u 2013. sa velikim izazovima

Tokom ove godine, institucije Kosova moraju zadovoljiti niz kriterija koje im je Evropska unija postavila, kako bi dobila liberalizaciju viza. Jedan od osnovnih uslova je funkcionisanje lokalnih samouprava.

Tako je barem rečeno na okruglom stolu u organizaciji Ministarstva za evropske integracije u suradnji s predsjednicima opština na Kosovu. Zamjenik ministra za evropske integracije, Gëzim Kasapolli je izjavio da Kosovo ove godine očekuju veliki izazovi u procesu evropskih integracija.

"Baš je lokalni nivo kao i opštinski gdje sve zakonske i sektorske politike se sprovode u cilju poboljšanja svakodnevnog života građana Kosova što je rezultat ili konačni cilj cijelog ovog procesa", kazao je Kasapolli. On je također dodaoda tokom 2013. godine se očekuje da se svi uslovi iz Vodiča za liberalizaciju viza primjenjuju s cilje, kako je on kazao, omogućavanja slobodnog kretanja građana u Evropi.

U međuvremenu, potpredsjednik Vlade i ministar lokalne samouprave, Slobodan Petrović je rekao da ovo ministarstvo je usvojilo tri uredbe, uključujući i Uredbu 2012/05, koji ima za cilj što bolje funkcioniranje lokalne samouprave.

"Uredba 2012/05, procedura međuopštinske saradnje, je izdata u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o međuopštinskoj saradnji. Ova Uredba ima za cilj poboljšanje postupaka između institucija lokalne samouprave sa opštinama kao i sa drugim institucijama lokalne samouprave van granica", rekao je Petrović.

S druge strane, predsjednik Komisije za evropske integracije u Skupštini Albanije, Ditmir Bushati je rekao da je Kosovo posljednje u procesu liberalizacije viza i evropske integracije, i na ovaj način mogu izvuči koristi iz iskustava drugih zemalja.