1.078 žalbi predato Inspektoratu Policije Kosova

U Inspektoratu Policije Kosova (IPK) tokom prošle godine je predato hiljadu i 78 žalbi protiv pripadnika Policije Kosova. Od tih, 776 slučajeva su poslani u direktorijatu standarda, a u 292 slučajeva utvrđeno je da postoje elementi krivičnog djela i u 122 slučajeva podnesene su krivične prijave. No, glavni inspektor Jetullah Aliu ove brojke ne smatra "alarmantnim", s obzirom da je Kosovska policija ima ukupno 7000 članova, te da je relativno nova snaga.

Direktor Departamenta za istrage u IPK, Jetullah Aliu, je rekao da od ovih slučajeva ima pripadnika Policije Kosova protiv koji su podignute tužbe za krivična djela, ima suspendiranih, pod istragom i uhapšenih.

"Za 2012. godinu, u Inspektoratu Policije Kosova (IPK) izvješteno i podnijeto hiljadu i 78 pritužbi. Od tih 776 su poslate u Direktorijatu Profesionalnog Standarda Kosova", rekao je Aliju za list "Jeta në Kosovë (Život na Kosovu).

Od svih tih slučajeva, prema riječima Alije, u 292 slučajeva je identificirano da postoje elementi krivičnog djela, u 122 slučajeva podnesene su krivične prijave, 86 slučajeva poslato sa posebnim izvještajima i jedan slučaj je poslan Sudu za prekršaje.

"Također u IPK je u nedostatku dokaza i činjenica zatvoreno 18 slučajeva, pod istragom su 65 policajca, a 18 njih je uhapšeno po nalogu nadliježnog tužioca, pod osnovanom sumnjom da su izvršili krivična djela", rekao je Aliu.

Direktor istrage u IPK je dodao da sem ovih slučajeva postoji i 66 pripadnika Policije Kosova koji su suspendirani. Također 6 pripadnika je transferisano, dok je 10 njih zbog disciplinskih prekršaja.

Aliu smatra da ovaj broj pripadnika Policije Kosova koji se susreću sa zakonom nije alarmantan; imajući u vidu da Policija Kosova ima više od sedam hiljada pripadnika, uključujući ovdje i jedna broj civilnog osoblja, kao i činjenicu da je ovo jedna nova snaga.

On se nada da će u narednim godinama broj takvih slučajeva opasti i da neće biti više uključenih pripadnika policije, ili osumnjičenih da su izvršili neko krivično djelo.