Bajram Rexhepi

Priština neće prihvatiti nikakav dodatni specijalni autonomni status za Srbe na sjeveru, osim rješenja iz Ahtisaarijevog plana, kaže ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi. On naglašava da na sjeveru Kosova ima srpskih policajaca i pripadnika BIA i da se to ne može tolerisati.

Ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi odbio je mogućnost da sjever Kosova dobije autonomiju, ocjenivši da bi za rješenje pitanja odnosa Beograda i Prištine mogao da bude primjenjen model dogovora dvije Njemačke.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese", kazao da nije tačno da će u novoj rundi dijaloga biti riječi o autonomiji za sjever Kosova.

"Premijer Srbije Ivica Dačić je rekao da bi odcjepljenje sjevera Kosova bilo najbolje rješenje, ali to nije realno", poručio je Rexhepi ukazujući da je međunarodna zajednica jasno rekla da podjela Kosova nije rješenje.

Postoje spekulacije u Srbiji da bi sjever Kosova dobio specijalni status, nešto kao teritorijalnu autonomiju, ali i za to, prema riječima Rexhepija, Priština kaže "ne".

"Imamo Ahtisaarijev plan u kojem već postoji autonomija na opštinskom nivou. Srpske opštine na Kosovu imaju pravo da se povežu kako bi jedne drugoj pomogle. To je je međunarodno gledano najviši nivo prava za jednu etničku zajednicu i zbog toga nećemo prihvatiti nikakav dodatni specijalni autonomni status za Srbe na sjeveru", podvukao je on.

Rexhepi je optužio Srbe da ne prihvataju Ahtisaarijev plan jer ga nisu pročitali i zato što je donio nezavisnost Kosovu, poručivši da treba pročitati njegovu suštinu.

On smatra da tenzije i protesti na sjeveru Kosova postoje "jer se pojedinci - šverceri, koji neće da plaćaju carinu, opiru da koriste legalne prijelaze".

"Postoji previše nelegalnih prijelaza. Sa Beogradom smo dogovorili integrisano upravljanje prijelazima. Mi nadziremo prijelaze zajedno sa Srbima i EULEX-om. I nakon primjene sporazuma će šverceri tražiti alternative. To nije jednostavan proces, ali je sporazumni korak u pravom smjeru", naglasio je on ističući da SAD i EU moraju nastojati da taj dokument bude primjenjen.

Na sjeveru Kosova srpski policajaci i pripadnici BIA

Rexhepi je kazao da su na sjeveru Kosova prisutne srpske policijske snage, da je riječ o cifri do 400 osoba. Radi se o srpskim policajcima u civilu, Srbima sa Kosova, koji su zaposleni pri Ministarstvu unutrašnjih poslova u Beogradu, dodao je on.

Po njegovim riječima prisutni su, takođe, i pripadnici obavještajne službe BIA, kao i lica koja rade u kosovskoj policiji, a koja se nalaze na dva platna spiska.

"To ne možemo tolerisati. Srpske policijske strukture na Kosovu su nelegalne i moraju nestati", podvukao je Rexhepi, naglasivši da to pitanje ne može biti tema dijaloga jer "nijedna zemlja ne može tolerisati da su na njenoj teritoriji aktivne policijske strukture susjedne države".

On je poručio da bi preostalih pet država EU trebalo što prije da priznaju Kosovo, ističući da bi to bilo dobro za regionalnu stabilnost i moglo bi da pomogne Srbiji da ne bude "taoc sadašnje situacije".