Hashim Thaçi

Premijer Hashim Thaçi je na zasjedanju vlade u srijedu, a dan prije sastanka sa srpskim premijerom u Briselu, istakao da na kraju procesa dijaloga očekuje da se postigne međunarodno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa za koji bi garantovali EU, SAD i ostale države Petorke.

"Kosovo, s pravom očekuje da ovaj sporazum koji bi mogao biti postignut na kraju ovog procesa o normalizaciji odnosa sa Srbijom, obavezno treba omogućiti Kosovu članstvo u Ujedinjenim nacijama i u svim drugim međunarodnim institucijama. Stoga je neophodno da se Kosovu obezbjedi članstvo u UN, otvori siguran put za učlanjenje u NATO i  EU", kazao je on.

Premijer je rekao da je postignut dogovor da se u četvrtak u Briselu razgovara o gašenju i uklanjanju svih ilegalnih bezbjednosnih struktura Srbije na Kosovu, o formiranju mehanizma koji će omogućiti transparentnu finansijsku pomoć Srbije srpskoj zajednici na Kosovu kojom bi se upravljalo preko Vlade Kosova i međunarodnih predstavnika, te o konkretnim koracima ka uspostavljanju reda i zakona na sjeveru zemlje, navodi sa u saopštenju Vlade Kosova.

"U ekonomskom planu, osnovaćemo Razvojni fond za sjever, iz kog će se finansirati razni infrastrukturni projekti. Ovaj fond će biti otvoren i za međunarodne donatore, ali i za Srbiju. Fondom će upravljati bord koji će činiti ministri Vlade Republike Kosova, jedan predstavnik iz redova srpske zajednice koji živi na sjeveru i jedan visoki predstavnik EU-a na Kosovu", saopštio je Thaçi .

Kada je riječ o vladavini reda i zakona, Thaçi je istakao da će Vlada Republike Kosova, neposredno nakon raspuštanja ilegalnih bezbjednosnih struktura Srbije normalizovati funkcionisanje Policije Kosova na sjeveru zemlje i učiniti funkcionalnim rad suda.

"Na političkom planu, Vlada Kosova je spremna da omogući praktičnu primjenu elemenata odredbi iz Ahtisaarijevog prijedloga o samoupravljanju na lokalnom nivou opština sa srpskom većinom na sjeveru zemlje", naveo je premijer.

On je dodao da će se u Briselu predstaviti evropsku ponudu koja će ispoštovati volju građana na sjeveru da sami izaberu svoje predstavnike.

On je još jednom naglasio da se ni pod kojim uslovima neće razgovarati o političkom statusu koji je jednom zauvjek rješen, o teritorijalnoj cjelovitosti koja je i međunarodno priznata, o unutrašnjem uređenju Kosova koje je određeno Ahtisaarijevim planom, Ustavom Kosova i važećim zakonima.