Premijer Hashim Thaçi odbacio je mogućnost davanja autonomije Srbima na sjeveru Kosova u zamjenu za podršku Beograda da Kosovo dobije stolicu u UN.

"Neće biti podjele, neće biti autonomije, neće biti specijalnog statusa", rekao je Thaçi za agenciju AP.
Njegovi komentari uslijedili su dan pošto je premijer Srbije Ivica Dačić nagovestio da bi Beograd mogao da podrži članstvo Kosova u UN ukoliko Srbima bude dato pravo na samoupravljanje, navela je agencija Associated Press.
Agencija podsjeća da Srbija ostaje na stanovištu da nikad neće priznati nezavisnost Kosova, ali, kako navodi, preduzima korake koji se smatraju kao indirektno priznanje teritorijalnog integriteta Kosova. 
U intervjuu AP-u, Thaçi je pozdravio "promjenu stava" Beograda, ali je naveo da članstvo Kosova u UN "ne zavisi od volje" Beograda. 
Po njegovim riječima, neće biti razloga ni da Rusija u Savjetu bezbjednosti dalje blokira članstvo Kosova u UN jer će se Kosovo i Srbija međusobno priznati. 
Thaçi je na nedavnoj sjednici Vlade Kosova kazao da je cilj pregovora sa Srbijom članstvo u UN. 
Na to je predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić juče najprije kazao da je Srbija spremna za sveobuhvatan dogovor, ali da kompromis mora da zadovolji obje strane. 
"Ako se dogovorimo, sve može. Mi ne bježimo od toga i tražimo sveobuhvatan dogovor, ali da bi on to dobio mora nešto i da da. Taj kompromis mora da zadovolji obje strane", rekao je Dačić novinarima u Beogradu. 
Dačić je, medjutim, kasnije poručio da nema govora o članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama, dok se ne postigne konačno rješenje u skladu s državnim interesima Srbije. 
"Srbija se nikada neće složiti sa stolicom u UN, osim ako to ne bude u skladu s našsim nacionalnim interesima", rekao je Dačić. 
Dačić i Thaçi će sutra nastaviti dijalog u Briselu, a očekuje se razgovor o integrisanom upravljanju prelazima i o sjeveru Kosova gdje su Srbi većina.