"Ako želite rat, mi smo spremni"

Studenti Univerziteta u Prištini danas su organizovali proteste s ciljem pružanja podrške albanskom narodu Preševske doline, koja se nalazi u Srbiji.

Naime, nekoliko stotina osoba učestvovalo je na protestima noseći transparente na kojima je pisalo “Braćo, niste sami”, “Srbijo, uozbilji se”, “Ako želite rat, mi smo spremni”.
Jedan od organizatora protesta Arben Mehmeti, kazao je da studenti Univerziteta u Prištini neće nijemo posmatrati kako se Vlada Srbije nepravedno ponaša prema Albancima koji žive u Preševskoj dolini. Napomenuo je da se kosovska Vlada previše miroljubivo i popustljivo ponaša prema srbijanskim vlastima.
Također, naglasio je da Srbi koji žive na Kosovu uživaju veća prava i slobode nego Albanci koji žive u Srbiji.
“Ovdje su Srbi zaštićeni i niko im ne smije dirati njihovo kulturno i historijsko blago, dok nama ne dozvoljavaju da imamo svoj spomenik u Srbiji”, kazao je Mehmeti.
Istakao je da vlasti Kosova za pregovaračkim stolom trebaju tražiti da Srbija dozvoli da Preševska dolina postane autonomna regija.
“Vlasti Kosova trebaju tražiti od srbijanske vlade da Preševska dolina postane autonomna regija, jer Sjeverna Mitrovica i pored toga što je mnogo manja, traži autonomiju”, rekao je Mehmeti.
Na protestima su, osim studenata, prisustvovali i obični građani koji su time željeli pružiti podršku narodu Preševske doline gdje su Albanci većinsko stanovništvo.