LDK u Prizrenu: Zaustavite praksu krađe učenika

Dužnosnici ogranka Demokratskog saveza Kosova (LDK) u Prizrenu su reagirali u utorak - kako kažu - na zloupotrebe koje se načinjene u nekoliko škola u ovoj opštini, a koje se reflektuju i na džepove roditelja učenika.

Putem saopštenja za medije, grupa eksperata LDK-a je obavjestila javnost da na početku ove školske godine direktori nekih škola u Prizrenu (kao na primjer: "Lidhja e Prizrenit", "Emin Duraku", idr.) traže od učenika po jedan euro mjesečno, na ime plata za pomoćne radnike na održavanju grijanja u školama.

"Baš su roditelji učenika bili ti koji su se pojavili sa pritužbama u kancelariji ogranka LDK u Prizrenu, koji su otvoreno izrazili sumnje na zloupotrebu ovih sredstava", rekao je Abdullah V. Thaçi, iz Departamenta za informisanje ogranka LDK, dodajući da na osnovu proste matematike, u jednoj od gradskih škola, sa preko 1500 učenika, proizilazi da za pomoćnog radnika u toku mjesec dana se sakupi 1500 eura, te se postavlja pitanje: "Gdje novac odlazi?!".

"Grupa eksperata LDK-a traži od direktora škola da prekinu praksu potraživanja sredstava od učenika, jer jedan takav korak je diskriminatorski i protivzakonit", stoji u saopštenju LDK-a, u kojem se navodi da kako centralne tako i lokalne institucije su u obavezi da osiguraju sredstva koja su potrebna školama, pa stručna grupa LDK-a izražava otvorenu sumnju oko zloupotreba ovih sredstava, jer su ta sredstva protivzakonito sakupljena, i dobar su temelj za zloupotrebu.

U saopštenju se dalje traži da, osim pravosudnih organa, i centralni nadliježni organi interveniraju u Opštinskom direktorijatu obrazovanja u Prizrenu, kako bi istražili "velike i kontinuirane zloupotrebe" u ovom dirktorijatu.

Međutim, na ove konstatacije LDK-a odmah je reagovao i direktor opštinskog direktorijata obrazovanja, Nexhat Çoçaj, rekavši da su to dezinformacije LDK-a.

"Opštinski direktorijat obrazovanja u Prizrenu snažno pobija klevete LDK-a u vezi sa tendencijom etiketiranja direktora Opštinskog direktorijata obrazovanja u Prizrenu, zbog činjenice da navedena kleveta  dolazi i potpisana je od falsifikatora poznatih Policiji i Sudu u vezi sa izdavanjem svjedočenja iz banke, za što je i dobio otkaz sa posla i predmet je procesuiran", rekao je Çoçaj.

"Što se tiče pitanja i uznemirenja kojeg su izrazili takozvani eksperti za obrazovanje iz kancelarije LDK-a, dajem im do znanja da do danas, 15. januara 2013. godine, Opštinski direktorijat obrazovanja u Prizrenu nije dobio nikakav prigovor od nijednog roditelja iz nijedne škole, vezano za sakupljanje sredstava za koje LDK tvrdi da se uradilo u dvema spomenutim školama", kazao je Çoçaj.