Otvara se put ka EU

Vlada Kosova, pod koordinacijom Ministarstva za evropske integracije i Ministarstva unutrašnjih poslova u subotu je uručila Evropskoj komisiji prvi izvještaj o spremnosti za provedbu kriterija koji su proizišli iz Vodiča za liberalizaciju viznog režima.

Institucije Republike Kosova na sastanku sa visokim dužnosnicima održanom u Briselu 14. juna 2012. godine, kada im je predat Vodič za liberalizaciju viznog režima, obećale su da će izraditi prvi izvještaj spremnosti za provedbu kriterija koji proizilaze iz samog Vodiča.

"Danas, 1. septembra 2012. godine, Vlada Kosova, pod koordinacijom Ministarstva za evropske integracije i Ministarstva unutrašnjih poslova uručila je Evropskoj komisiji prvi izvještaj o spremnosti za provedbu kriterija koji su proizišli iz Vodiča za liberalizaciju viznog režima”, saopšteno je iz Ministarstva evropskih integracija.

Prema podacima iz ovog Ministarstva, ovaj izvještaj pruža sveobuhvatan pregled svih dosadašnjih preduzetih napora od strane institucije Republike Kosova u provedbi i poštivanju kriterija sadržanih u ovom Vodiču, posebno s naglaskom na postignut napredak u tom pravcu još od 2008. godine.

Ažuriranje podataka na osnovu svakog kriterija fokusira se na razvoj u oblasti zakonodavstva i politika, izgradnju institucija i razvoju kapaciteta i njihovoj provedbi u praksi.

Izvještaj je pripreman tokom jula i avgusta 2012. godine, s direktnom uključenošću i doprinosu svih relevantnih institucija Republike Kosova koje su odgovorne za provedbu Vodiča.

U međuvremenu, kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih integracija, Vlada Kosova će do 15. septembra poslati dodatne informacije o nivou približavanja kosovskog zakonodavstva s zakonodavstvom EU, posebno detaljno približavanje s Acquis Communitaire (Pravna stečevina Europske unije - koji se odnosi na cjelokupno dosad akumulirano pravo EU) svih zakona Kosova, relevantnih za procec liberalizacije viznog režima.