Od 1. septembra

Vlasnicima vozila sa kosovskim tablicama, koji posjeduju vozačke dozvole MUP-a Srbije, od danas će biti neophodna dozvola kosovskih vlasti. Iz MUP-a Kosova kažu da saobraćajna policija ima pravo da kažnjava vozače koji nemaju kosovsku dozvolu.

Žitelji Kosova sa vozačkom dozvolom MUP-a Srbije od danas ne mogu da upravljaju vozilima ako na njima imaju registarske tablice koje izdaju kosovske institucije.

Za upravljanje vozilima sa tim tablicima neophodna im je vozačka dozvola koju izdaju kosovske vlasti.

Kosovske vlasti su ostavile mogućnost zamjene vozačkih dozvola MUP-a Srbije kosovskim dozvolama i ubuduće, ali je vozačima sa dozvolama MUP-a Srbije od danas zabranjeno upravljanje automobilom kosovskih tablica.

Iz MUP-a Kosova ističu da saobraćajna policija ima pravo da kažnjava vozače ukoliko nemaju kosovsku dozvolu a upravljaju vozilom kosovskih tablica.

Vozačima koji posjeduju dokument MUP-a Srbije nije zabranjeno upravljanje vozilima na Kosovu ako na njima imaju registarske oznake gradova u Srbiji.

Vlasti na Kosovu krajem maja mjeseca ove godine zabranile i sobraćaj vozilima koja imaju registarske oznake MUP-a Srbije sa početnim slovima gradova na Kosovu.