Predsjednik Republike Albanije Bujar Nishani posjetio Prizren

Predsjednik Republike Albanije Bujar Nishani posjetio je u petak poslije podne Prizren. On se u kompleksu Prizrenske lige sastao sa predsjednikom opštine Ramadanom Mujom a nakon toga je obišao i Sinan-pašinu džamiju u centru grada.

Nishani je u izjavi novinarima kazao je kako je ponosan što je tokom svoje prve posjete Kosovu obišao i Prizren, kako je rekao, jedan od najvećih nacionalnih simbola, dio historije, suživota i konsolidacije albanskog naroda. Posebno je naglasio da ova posjeta dolazi u godini proslave stogodišnjice nezavisnosti Albanije.

"Nezavisnost koja se dogodila u Vljori 1912. i koja je započela naš put i zapalila svjetlo nezavisnosti albanske države, konkretno ovdje na velikoj skupštini Prizrenske lige. Ti albanski heroji su došli u Vljoru, podigli zastavu i počeli formirati albansku državu. Zato koristim priliku da izrazim zahvalnost svim građanima Prizrena i njihovim predstavnicima koji su održali ovaj simbol albanskog naroda",  kazao je Nishani, podržavši inicijativu Vlade Albanije i Kosova da se kompleks Prizrenske lige i ostali simboli i dalje održavaju  jer je to, kako je naglasio, od neprocjenjive nacionalne važnosti.

Predsjednik Albanije je obećao dodatna zalaganja države na čijem je on čelu na daljim integracijama i priznavanju Kosova od strane onih koji to još nisu uradili.

"Ja sam obećao pred članovima skupštine i narodom Kosova da će tokom mog petogodišnjeg predsjedničkog mandata u svim kontaktima na regionalnom ili  međunarodnom nivou moja glavna riječ biti Kosovo. Jer Kosovo, ne samo što je realnost u regionu i na Balkanu nego je i faktor mira i stabilnosti.

"Mi imamo jako dobre odnose između Albanije i Kosova što govori jasno koliko je to u interesu mira, stabilnosti i u interesu Albanaca ma gdje oni živjeli u svijetu", zaključio je predsjednik Albanije Bujar Nishani.
 
Visokom gostu se na posjeti zahvalio predsjednik opštine Ramadan Muja sa saradnicima a onda su zajedno pješke otišli do nekoliko stotina metara udaljene Sinan-pašine džamije i tamo porazgovarali sa predstavnicima Islamske zajednice.