Atifete Jahjaga

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga kaže da je Kosovo spremno na nastavak dijaloga sa Beogradom. Takođe, rekla je i da sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem može da se sastane samo kao legitimni predstavnik Kosova

"Jedino kao legalni i legitimni lideri naših zemalja, izražavajući volju građana, možemo da razgovaramo i pronađemo održiva i dugotrajna rešenja koja su u interesu naših građana", rekla je Jahjaga.

U intervjuu za magazin na engleskom jeziku "CorD" ona je takođe pozdravila najavu nove Vlade Srbije da će sprovesti u djelo sporazume postignute u Briselu.

"Ovo je dobra vijest jer je Kosovo ispunilo sve sporazume postignute u Briselu od prvog dana i ovo je dugo očekivana dobra vijest iz Srbije", rekla je Jahjaga.

Ona smatra da je Srbija do sada opstruirala primjenu sporazuma postignutih u okviru dijaloga Beograda i Prištine, tvrdeći da postignuta rješenja nisu dovoljno jasna.

"Tražili smo od EU da pronađe formu i mehanizme koji bi obavezali države da sprovedu svaki detalj sporazuma na koje su pristali u Briselu. Rekla sam da ne postoji drugi način, odnosno da nema alternative normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije", rekla je Jahjaga.

Ona je istakla da je Priština spremna da nastavi dijalog u Briselu i da bude iskrena i odgovorna u sprovođenju svega što je dogovoreno.

"Implementacija je dokaz da se odnosimo prema dijalogu ozbiljno i da smo zainteresovani za održiva rješenja. Nivo zastupljenosti u dijalogu nije važan", poručila je Jahjaga.

Kako je dodala, od Beograda očekuje da ne postavlja nikakve uslove vezano za posmrtne ostatke lica koja su završila u masovnim grobnicama, da osudi "kriminalce koji su masakrirali, palili i uništavali na Kosovu i koji su našli utočište u Srbiji" i da vrati "sve ukradene predmete sa Kosova koji su bili poslati u Srbiju".

Predsjednica kaže i da u regionu "nema više hegemonije" i da "neće doći do podjele teritorija, nema razmjene teritorije i nema raseljavanja stanovništva".

Tvrdi takođe da je Kosovo daleko ispred Srbije kada je riječ o poštovanju prava nacionalnih manjina.

Ona je ocjenila da je dobro i da poštuje to što je Beograd najavio fleksibilniji pristup u rješavanju problema regionalnog predstavljanja Prištine.

"Jedino putem konstruktivnog pristupa, a ne isključivih rješenja, možemo da normalizujemo svoje odnose", rekla je Jahjaga.

Komentarišući informacije da Vlada Srbije kod međunarodnih predstavnika lobira za uspostavljanje parlamenta za kosovske Srbe koji žive na sjeveru, rekla je da kosovske vlasti neće nikome dozvoliti da se "mješa u unutrašnje stvari Kosova i da dovodi u pitanje suverenitet zemlje".

"Kosovo je izgrađeno na građanskim principima i ne smatram da je u interesu Srba da uživaju svoja nacionalna i politička prava na diferenciran način. Ako teritorije na sjeveru Kosova pretenduju da imaju poseban status ili neki drugi oblik organizovanja, zaobilazeći institucije Kosova, to predstavlja realnu opasnost da će se Srbi iz drugih opština preseliti na sjever u cilju nacionalne kongregacije. To nije dobro rješenje", rekla je Jahjaga.

Reagujući na zabrinutost koju je generalni sekretar UN u redovnom kvartalnom izvještaju izneo zbog reakcije kosovske policije na incident koji se dogodio na Vidovdan, ponavlja da "svima mora da bude jasno da je Kosovo suverena i nezavisna zemlja" i da ima razumjevanja za osjećanja koja Srbi imaju prema Vidovdanu, ali da se, kao i u bilo kojoj drugoj zemljji, mora podnijeti zvaničan zahtjev za održavanje bilo koje manifestacije.

"Pored toga, učesnici moraju da se ponašaju dostojanstveno, bez vrijeđanja osjećanja drugih građana i bez nacionalističkih ili rasističkih slogana. Manifestacija nije održana u tom duhu", rekla je Jahjaga.