Dijalog PR-BG

Analitičar i nekadašnji kosovski funkcioner Azem Vllasi ocjenio je da će dijaloga između Beograda i Prištine biti, prije svega zbog pritiska međunarodne zajednice, ali da sjever Kosova kao posebno političko ili teritorijalno pitanje neće biti predmet i posebnih razgovora.

- Dijaloga će biti ako međunarodni faktori insistiraju, a do toga će doći. Srpska i kosovska strana moraće da prihvate to, ali to prije svega treba da bude dijalog o normalizaciji međudržavnih odnosa - rekao je Vllasi u izjavi za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim riječima, moguće je da jedan od segmenata tog dijaloga na liniji normalizacije odnosa budu i neka konkretna pitanja vezana posebno za sjever Kosova, kao što su, kako je rekao, "uspostavljanje lokalnih institucija po kosovskom ustavu, ukidanje paralelnih institucija koje je Srbija instalirala, a EU insistira da se prekine sa tom praksom”.

On smatra da sjever Kosova kao posebno političko ili teritorijalno pitanje neće biti predmet i posebnih razgovora.

Govoreći o sednici Savjeta bezbednosti UN Vllasi je ocjenio da su dvije strane samo ponovile svoje pozicije koje su dobro poznate javnosti.