Koalicija PDK-AAK

Stvaranje nove vladajuće koalicije između Demokratske partije Kosova (PDK) i Alijanse za budućnost Kosova (AAK) prije najavljenog procesa političkog razgovora sa Srbijom, može biti na štetu Kosova, kažu politički analitičari iz Prištine. Oni napominju da najveća partija na vlasti, ali i neki međunarodni krugovi, žele snažniju koaliciju, s obzirom na krhkost trenutne koalicije između PDK i AKR.

Promjena formule upravljanja samo kako bi se dala snažnost Vladi u narednom procesu pregovora sa Srbijom i kako bi eventualno otvorili razgovore za sjever Kosova, prema analitičarima, može imati negativne posljedice.

Publicist i analitičar Halil Matoshi kaže promjene u koaliciji mogu biti posljedica upozorenja o političkom dijalogu sa Srbijom, uzimajući u obzir da sadašnja koalicija nema političku moć za takve procese.

"Gospodinu Thaçiju i vođstvu PDK-a treba snažniji partner, uslovno mogu kazati za koncesije na sjeveru i ovaj partner svakako treba biti AAK, koja se percipira kao partija koja je također izišla iz rata UÇK-a, rekao je Matoshi za Radio Slobodna Evropa.

Tokom jula, KIPRED institut upozorio na mogućnost mijenjanja koalicije, s početkom novog proces političkih pregovora sa Srbijom.

Shpend Kursani iz tog instituta, kaže da stvaranje vlade PDK i AAK, koja se političkom terminologijom često naziva i "Vlada UÇK", od strane dijela međunarodne zajednice vidi se kao priliku da će eventualni kompromisi u pregovorima sa Srbijom proći sa što manje buke na Kosovu.

Stoga, prema njegovim riječima, takva brzo stvorena formula moglo bi biti štetna za Kosovo.

"Razlog zašto mislimo da će takva vlada biti stvorena je upravo zbog utiska da međunarodna zajednica kada bude stvorena takva vlada, kako je oni zovu - Vlada UÇK-a, i kada ona bude o nečemu rješavala, javnost se neće usprotiviti, tako da će biti mnogo lakše međunarodnoj zajednici da uvede Kosovo u neki novi i veoma težak kompromis za Kosovo", rekao je Kursani.

S druge strane Matoshi kaže da čak i moćnoj koaliciji, kao što bi bila koalicija PDK-AAK, ne bi bilo lako da preuzme odgovornost donošenja teških političkih odluka, pošto bi na Kosovu opt bila jaka opozicija koja bi bila sastavljena od LDK-a i Pokreta "Samoopredjeljenje".

On preferira da se dovrši proces reformi i izbora a da se kasnije pređe na novi proces razgovora sa susjednom Srbijom.

Međutim, neki preduslovi koje je AAK predočio PDK-u su veoma neprihvatljivi, a jedan od njih je da lider AAK-a, Ramush Haradinaj, ukoliko bude proglašen nevinim od strane Tribunala u Hagu, bude premijer.