Prodaju dok je na cijeni!

Čak 300.000 eura Albanci daju za hektar zemlje u okolini Gračanice. Tako dobijaju strateški važno zemljište, a Srbi kupuju stanove po Beogradu...

Srbi sa Kosova prodaju zemlju za ogromne sume novca i kupuju stanove i kuće po Srbiji, najviše u Beogradu. Hektar zemlje u okolini Gračanice dostiže nevjerovatnih 300.000 eura, a Albanci kupuju ne pitajući za cijenu.

"Albanci su naročito zainteresovani za srpsku zemlju u opštini Gračanica i ne pitaju koliko košta. Što je zemljište bliže gradu, to je cijena veća. Poznajem ženu iz Gračanice, koja je prodala hektar zemlje za oko 300.000 eura. S tim novcem kupila je djeci četiri stana u Beogradu", kaže jedan izvor srbijanskog lista "Kurir", prenosi portal "Telegraphi", koji tvrdi da Srbi traže enormne sume novca, jer znaju da će ga dobiti.
 
"Mnogi su se obogatili i kupili po nekoliko kuća po Šumadiji i Beogradu. Albanci daju pare za strateški važno zemljište u centrima sela i pored puteva. Oni to uzimaju samo dok ne kupe ključne djelove, jer znaju da će ostatak kupiti po mnogo nižoj cijeni. Sve se radi preko srpskih advokata u Gračanici,  a legalizuje se u sudovima", kaže dalje sagovornik Kurira.

Predsjednik Odbora Srpskog pokreta obnove za Kosovo, Ranđel Nojkić, kaže da Srbi prodaju zemlju zbog atraktivnih cijena, a ne zbog egzistencijalnog razloga.

"Za Albance su atraktivne lokacije u Lapljem Selu, Čaglavici, Preocu, na glavnom magistralnom putu Priština - Skoplje... U Čaglavici je više od 50 odsto zemljišta prodato. Od nekad čisto srpskog sela, sada u Čaglavici ima tri puta više Albanaca", kaže Nojkić.