Bajram u sjevernoj Mitrovici

Oko četiri stotine pripadnika islamske zajednice iz južnog dijela Mitrovice, posjetilo je u nedjelju ujutro, na Ramazanski bajram, mezarje u sjevernom dijelu grada.

Građani Mitrovice od poslije rata zbog sigurnosne situacije nisu u mogućnosti da posjete svoje najmilije, koji su sahranjeni na muslimanskom mezarju koje se nalazi u sjevernom dijelu Mitrovice.  Vjernici su do mezarja u sjevernoj Mitrovici stigli uz pratnju Policije Kosova! Sve je proteklo mirno i bez incidenata.
 
Vjernici su iz južne Mitrovice došli sa nekoliko autobusa, privatnim automobilima i pješice, a dio puta Mitrovica-Zvečan obezbjeđivali su pripadnici Policije Kosova iz Sjeverne policijske stanice.
 
"Svakog Bajrama dolazimo na mezarje i nikada nismo imali problema. Danas ćemo posjećivati rodbinu i prijatelje, družićemo se i uz bogate trpeze proslavljati najveći muslimanski praznik. Svim ljudima želim puno mira, radosti, ljubavi, zdravlja I sreće”,  kaže za Radio Slobodna Evropa Edona Krasniqi, Albanka iz južne Mitrovice koja je sa rođacima poslije molitve u džamiji obišla svoje rahmetlije.
 
Turčin Mustafa Tulumqe je nakon dvadeset godina u nedjelju po prvi put obišao mezare svojih najmilijih u sjevernoj Mitrovici.
 
“Dolazim iz Instanbula. Emocije su jake. Ovo je tuga, da i mi i naše komšije Srbi, čiji su mezarigrobovi dole u južnoj Mitrovici, samo dva puta godišnje obilazimo mezare naših najvoljenijih. Znate, voleo bih kada bi nekako moglo da se vrati ono vrijeme kada smo svi živeli zajedno - i Srbi, Bošnjaci, Albanci, Romi, Turci… I kada je ovaj grad predstavljao simbol mira i zajedničkog života“, kaže on za RSE.
 
Prvi dan Bajrama na Kosovu počeo je jutarnjom molitvom u džamijama kojom se najavljuju veseli praznični dani.
 
Tokom tri praznična dana muslimani širom svijeta organizuju razne svečanosti, međusobno se posjećuju sa rodbinom, prijateljima i komšijama, a to je istovremeno i praznik darivanja.