Ministrica trgovine i industrije

Ministarstvo trgovine i industrije je na prodaju putem javne aukcije stavilo 283 vozila, gdje je za većinu od njih, odredilo smiješne cijene. Na aukciji jedan Golf 5, proizveden 2008, prodaje se za 1300 eura...

Ministarstvo trgovine i industrije (MTI), na čijem je čelu Mimoza Kusari-Lila, je putem javne aukcije stavilo na prodaju 283 korišćenih vozila, koje je Vlada Kosova stavila van upotrebe, pošto ih je zamjenila luksuznim vozilima.

Vozila koja su stavljena na prodaju od strane MTI dosada su korišćena od strane Policije Kosova, Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, Ministarstva zdravlja, Ministarstva trgovine i industrije, Ministarstva kulture, omladine i sporta, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja, kao i Ministarstva pravde.

Policija Kosova vodi sa brojem džipova koje je stavila na prodaju na aukciji Ministarstva trgovine i industrije.

OD 198 vozila koje je stavila na prodaju, većina su džipovi "KIA" koji nisu u dobrom tehničkom stanju. Cijena jednog džipa "KIA" ide od 300 eura pa sve do 1500 eura. Također, na prodaju putem aukcije je i Golf 5, proizveden 2008, čija će početna cijena biti 1300 eura.

Također na aukciji su i desetine vozila Ministarstva zdravlja, čija početna cijena počinje od 50 do 1400 eura, zavisno od tipa vozila.

U web stranici Ministarstva stoji da prodaja automobila vrši se u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini, Administrativnim uputstvom Br. 03/2012 "Za procedure prodaje robe putem javne aukcije" i Odluke Vlade Kosova Br. 07/22.

Pravo učešća na javnoj aukciji imaju sva fizička i pravna lica ukoliko plate garantni dio za sudjelovanje na aukciji u iznosu od 10 posto u odnosu na početnu cijenu na aukciji, početna cijena biće po jedinicama.

"Pobjednicima aukcije deponovana garantna sredstva će biti uračunata u ukupnu vrijednost kupljene robe, dok će drugima ova sredstva biti vraćena, a ukoliko se pobjednik na aukciji povuče od kupovine položena garantna sredstva neće biti vraćena", stoji na web stranici.

No, s druge strane, predstavnici nevladinih organizacija i predstavnici opozicionih partija kažu da putem prodaje korišćenih vozila i njihovom zamjenom s luksuznim automobilima Vlada Kosova zloupotrebljava sredstva poreznih obveznika Kosova.

Avni Zogiani iz Organizacije za Dostojanstvo i protiv korupcije "Ustani" (Çohu), kaže da preko automobila Vlada dva puta zloupotrebljava sredstva poreznih obveznika.

"Uz brojne nepravilnosti i u većini slučajeva bez potrebe za novim vozilima kroz tendere prelaze iz privatnog sektora u javni. Ovako se kasnije brojnim nepravilnostima u prodaji korišćena vozila iz javnog sektora prolaze u privatni. Na taj način Vlada teško zloupotrebljava novac građana", kazao je on.

Prema njegovim riječima, vrlo je čudno da i dalje, značajan dio državnog budžeta se i dalje troši na luksuzne automobile, dok s druge strane, značajan broj ljudi živi u ekstremnom siromaštvu.

Broj vozila na aukciju

Policija Kosova - 198 vozila
Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja - 7
Ministarstvo zdravlja - 38
Ministarstvo trgovine i industrije - 1
Ministarstvo kulture, omladine i sporta - 8
Ministarstvo unutrašnjih poslova - 6
Ministarstvo ekonomskog razvoja - 2
Ministarstvo pravde - 23

Ukupno 283 vozila