Podjela najgore rešenje

Poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković rekla je da bi podjela Kosova bila najlošije rješenje.

"Nemam ništa protiv ljudi koji zagovaraju podelu, to je njihovo legitimno pravo, ali me brine što kao narod sagledavamo samo rješenje u okviru trenutka, a ne dugoročno i široko. Nikada nismo razgovarali o tome kakav bi susjed Srbiji bila velika Albanija i da li bi ona bila bure baruta ne samo za budućnost Srbije, nego i za čitav region, što zbog neminovnog prekomponovanja granica na Balkanu, što zbog opasnosti od formiranja baza raznih islamističkih grupacija stvaranjem još jedne muslimanske države. Zbog toga sam veliki protivnik podjele", rekla je Rada Trajković u intervju za srbijanski dnevnik "Danas".

Poslanica Jedinstvene srpske liste rekla je da prati izjave direktora Kancelarije za Kosovo, Aleksandra Vulina i da uijvek pomisli da će Kancelarija zapravo biti Kancelarija za sjever Kosova.

Ona je dodala da, ako želi da krene od juga, kako je najavio, njegove izjave treba da budu manje žustre i da manje podsjećaju na devedesete.

"Mislim da budući pregovori na neki način treba da olakšaju učestvovanje Srba u kosovskim institucijama, jer unutar njih dolazi do komunikacije između Srba i Albanaca. To što neko misli da može da na bilo kom institucionalnom nivou ima komunikaciju sa Beogradom, a da je nema i sa Albancima - apsolutno je nemoguće. Duboko sam uvjerena da politika sjevera Kosova podrazumijeva potpunu izolaciju od institucija iz Prištine i potpunu integraciju u sistem Srbije", kaže Trajkovićeva.

"Srbija treba da napravi dugoročnu strategiju za Kosovo, koja bi uvažavala i perspektive u regionu. Potpuno je jasno da srpsko pitanje treba da se rješi, ali na pametan i neishitren način, a ne da se forsira trenutna realnost - mi smo na sjeveru, tu ćemo da povučemo granicu", rekla je Rada Trajković.