Institucije Kosova ne znaju tačan broj nezaposlenih osoba, a govore samo o vjerojatnim podacima o ovom aspektu

Prikazane brojke o nezaposlenosti prihvaćene su kao netačne i od samih "autora". Tačnim se smatra samo broj zaposlenih zvanično registrovanih za koje se plaćaju doprinosi za porez.

Prema podacima Porezne administracije Kosova, broj zaposlenih i službeno prelazi brojku od 213 hiljada, piše danas "Koha Ditore".

"Broj radnika kojima se plaćaju doprinosi je 213.369", rekla je Valentina Bytyci, glasnogovornica Porezne administracije Kosova.

U najnovijem izvještaju Centralne Banke o ekonomskim kretanjima, stoji da je procenat nezaposlenih osoba u zemlji je preko 45 posto. No sa ovim podacima se ne slažu dužnosnici vladinog kabineta, iako isti nemaju tačnu brojku nezaposlenih. Ministar Rada, Nenad Rašić smatra da je stopa nezaposlenosti oko 30 posto. Službeni podaci iz Odjeljenja za Rad i Zapošljavanje ovog ministarstva govorer o mnogo većem broju nezaposlenih. Hafiz Leka, čelnik ove divizije, rekao je za list da "navodni" broj nezaposlenih se kreće od 35 do 39 posto stanovništva. Dok, s druge strane brojka predstavljena od strane sindikata je mnogo veća i dostiže 50 posto nezaposlenosti stanovništva.

Od samih službenika Ministarstva rada i socijale zaštite zatraženo je da se obrati posebna pažnja kada se koriste cifre o nezaposlenosti. Prema navodnim podacima koje posjeduje ovo ministarstvo, Kosovo je imalo 352 hiljada nezaposlenih na kraju 2011. godine. No, Hafiz Leka, šef Odjeljenja za Rad i Zapošljavanje u Ministarstvu rada i socijale zaštite rekao je da nijedna brojka o nezaposlenosti nije tačna.

"Prema statistikama na tržištu rada moramo biti oprezni. Nijedna brojka nije tačna. Jedan od faktora je što još uvijen nemamo službene podatke o tačnom broju stanovnika", rekao je Leka.

Prema njegovim riječima, podaci ministarstva koji su uzeti iz regionalnih zavoda za zapošljavanje pokazuju o nezaposlenosti koja se kreće od 35 do 39 posto u decembru 2011. On vjeruje da putem programa koje je ministarstvo uvelo u funkciju, doći će se do tačnog broja nezaposlenih.

Ministarstvo rada implementira jedan proizvod pod nazivom Informacijski sistem za upravljanje za zapošljavanje, kroz koji se podaci o broju nezaposlenih uvode "online" iz baze podataka koja je bila štampana na papiru.

 

"Postigli smo da na osnovu posljednjih podataka koje je izbacio sistem, na automatski način bude izvršena registracija ljudi koji traže posao i praćenje trenda registracije istih. Prema sistemu i bazi podataka, aktuelno je 89 hiljada i 786 osoba koji traže posao koje imaju aktivni status, koji su aktivni u traženju posla, i 184 hiljade i 346 osoba koje traže posao a koje su u pasivi, koji nisu osvježile zahtjev za zapošljavanje više od 6 mjeseci" , rekao je Leka.

Prema njegovim riječima, trenutni podaci govore o 274 hiljade i 132 osobe koje traže posao. Iako se zna broj osoba koji traže posao, ministarstvo nema način kako da utvrdi broj osoba koje su bez posla, ali koje se nisu obratile zavodu za zapošljavanje kako bi se registrovali kao osobe koje traže posao.

"Mi kao kancelarija ne možemo znati o građanima koji se nisu obratili centru za zapošljavanje. Ne možemo znati koja je brojka nezaposlenih osoba a koji usto i ne traže posao", rekao je on.

Na temelju preliminarnih podataka sa popisa stanovništva, 64 posto od oko 1.8 miliona stanovnika Kosova su sposobno radno stanovništvo, ili oko milion i 152 hiljade stanovnika.  Na osnovu podataka Ministarstva rada, pretpostavlja se da je na Kosovu zaposleno oko 500 hiljada osoba. Na temelju pretposatvljenih podataka javnom sektoru je upošljeno oko 78 hiljada osoba a u privatnom 173 hiljade i 442 osobe.