Platama je nemoguće negdje otići

Stručnjak iz oblasti ekonomije Ibrahim Rexhepi procjenjuje da kosovskim platama je nemoguće ići na odmor. Mnogo porodica na odmor odlazi novcem koji dolazi iz dijaspore.

Mnoge porodice na Kosovu nemaju mogućnost da odu na odmor na more zbog teških ekonomskih uslova, dok hiljade drugih porodica osjete ukus plaža na Jadranu zahvaljujući pomoći naših sunarodnika sa Zapada. Prema ekonomskim stručnjacima, dijaspora se uvijek smatra alternativom Kosovarima.  
Kosovo je i dalje najsiromašnija zemlja u Evropi. Kako istraživanja pokazuju, Kosovo također ima najslabiji učinak zapošljavanja u Evropi.

Stopa nezaposlenosti, prema najnovijim podacima Agencije za statistiku Kosova, je dostigla 30 posto, a stopa zaposlenosti je oko 28 posto.

Neto plate većine zaposlenih Kosovara je 300 do 400 eura mjesečno. Minimalna plata na Kosovu je 130-170 eura mjesečno.

Ovi prihodi većini građana Kosova ne dozvoljavaju odlazak na odmor.

Liridon Sinani, student iz Prištine, kaže da ove godine ne planira da pde na odmor na moru, pošto, kako kaže, mjesečna primanja koja njegova porodica izdvaja za njega su nedovoljne da ode negdje.

"Nemam uslove, rado bih radio i zaradio nešto novca, a zašto da ne odem i na odmor, ali je to nemoguće. Mislim da odmor provedem učeći, pripremajući se za ispite", kaže on.

I porodica Berisha iz Prištine nije razmišljala o odlasku na odmor. Azra, glava porodice kaže da sve što mogu uraditi tokom ljeta je da negdje za odmor odu na Kosovo.

"Potrebe za odmorom nakon napornih godinu dana su evidentne, ali pošto nemamo mogućnosti da odemo na odmor bićemo kod kuće", rekla je Azra, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Međutim, broj Kosovara koji odlaze na odmor na plažama Jadrana nije mali. Izvještaji granične policije pokazuju o neprestanom prilivu Kosovara koji prelaze granicu i odlaze na more.

Kosovarima se nude brojne mogućnosti za odmor. Komercijalne banke daju kredite, a također i doznake dijaspore igraju važnu ulogu za standard porodica na Kosovu.

Stručnjak iz oblasti ekonomije Ibrahim Rexhepi procjenjuje da kosovskim platama je nemoguće ići na odmor, ali ima porodica koje imaju i druge prihode.

"Tu je još jedna činjenica, većina Kosovara koji odlaze na odmor su slobodni turisti, turisti koji ne konzumiraju puno, ali i sve što im je potrebno nose sa sobom. Postoji još jedna kategorija koja ima koristi iz dijaspore ali su tu i krediti koji se uzimaju iz komercijalnih banaka i u narednih 12 mjeseci se polako vraćaju", kaže Rexhepi.

Međutim, poboljšanje ekonomskog i socijalnog stanja građana ostaje jedan od najvećih izazova za kosovske vlasti.