Parlamentarni izbori 2014.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), na izborima za parlament Kosova vodi Demokratska partija Kosova sa manje od pet procenata više od Demokratskog saveza Kosova.

Privodi se kraju brojanje glasova nakon prekjučerašnjih parlamentarnih izbora. Do sada je izbrojano 99,83 posto glasova birača ali to ne uključuje uslovne glasove, one koji su glasali poštom i glasanje lica sa posebnim potrebama.

Prema CIK-u, najviše glasova dobila je Demokratska partija Kosova Hashima Thaçija, drugi je Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, treći je pokret Samoopredjeljenje, a četvrta Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja. Peta partija sa 5,24 posto je Pokret za Kosovo (Nisma) Fatmira Limaja koji se nedavno odvojio od Thaçija. Pacollijeva Alijansa Novo Kosovo, doskorašnji Thaçijev koalicioni partner, nije prešla cenzus.

Manjine će dobiti svojih 20 garantovanih mjesta u Skupštini Kosova. Srpska zajednica dobiće garantovanih 10 mjesta, a isti broj pripašće ostalim manjinskim zajednicama - bošnjačkoj, turskoj, goranskoj, romskoj, aškalijskoj i egipćanskoj.

Podaci CIK-a:

PDK 30,71%
LDK 25,75%
Samoopredjeljenje 13,51%
AAK 9,61%
NISMA 5,24%