Građani bez velikog izbora

Kosovski analitičar Azem Vllasi u izjavi za Radio Slobodna Evropa navodi da rezultati novih izbora na Kosovu ne donose ništa novo. On smatra da je razlog tome ne zato što su građani zadovoljni radom dosadašnje vlasti i konfiguracijom sastava parlamenta, već zato što se građanstvo - koje je izašlo na izbore - opredjelilo između jedne vlasti na koju ima puno primjedbi i onih političkih formacija od kojih se boji neizvjesnosti.

"Između dvije varijante, gdje sa ni jednom građani nisu zadovoljni, opredjelili su se za ovu varijantu koja im je više poznata i manje neizvjesna, nego što im je neizvesna, a strahuju od te neizvjesnosti koju eventualno bi donijele ove druge formacije, LDK, i druge", navodi on.
Na osnovu rezultata, Hashim Thaçi mora da uđe u koaliciju sa nekoliko stranaka kako bi formirao vladu i obezbjedio najmanje 61 glas u Skupštini.
Vllasi u vezi sa tim kaže da je sigurno da će u budućoj vladi ući predstavnici svih etničkih zajednica na Kosovu, koji broje 20 poslaničkih mjesta, te da onda ostaje ostalima Thaçi da kaže "ko voli nek izvoli".
"Realno je da Samoopredjeljenje neće prihvatiti da uđe u koaliciju sa PDK-om. LDK i Alijansa za budućnost Kosova, Isa Mustafa i Ramush Haradinaj, vjerovatno očekuju ponudu. 'Nisma' Fatmira Limaja i Jakupa Krasniqija, jesu se odmetnuli od svog gnijezda, od Thaçijeve partije, ali ako im ponudi nešto primamljivo, znate, vlast je slast, možda će prihvatiti da budu. Najrealnija je varijanta sa manjinskim zajednicama svakako, a onda Alijansa za budućnost Kosova i 'Nisma' što bi obezbjedilo 61 glas, ili da uđe sa LDK-om (Demokratski savez kosova), i onda mu ne trebaju ove dvije", tvrdi Vllasi, te ističe:
"Po Ustavu onaj ko dobije većinu glasova na izborima ima pravo da formira vladu, znači da postane mandatar. Dakle, ko će donijeti ponudu za 61 glas, taj će formirati. Međutim, Thaçi to neće dopustiti svoje premijersko mjesto nekom drugom. Inače, u svoj ovoj konfiguraciji na političkoj sceni Kosova, jedino Thaçi i Haradinaj vole vlast iznad svega. Mnogo vole vlast. I niko nije lud ko dobije većinu na izborima sad da prepusti to nekom drugom", navodi on.
GI Srpska koju čine ljudi iz prethodne kosovske vlasti i oni koji su ranije radili za srpske institucije na Kosovu, dobili su 2.91 posto glasova, odnosno 19.562 glasova. Vllasi vjeruje da će ova lista biti dio vlade, kao što su to Srbi bili i do sada.
"Prihvatiće da uđu u koalicionu vladu, pitanje je šta će sve tražiti i da li će moći da im se udovolji u tome. Oni će se zalagati za svoje interese bez obzira što su formalno podjeljene u dvije grupacije, ali srpska lista bi trebala da nađe svoje mjesto i mogućnosti kroz parlamentarni život da se bori za interese prava svoje zajednice, a ne da se konfrontira sa albanskom većinom. U tom smislu, mislim da će i iz Beograda prestati one neprimjerene poruke da se Srbi u Parlamentu Kosova bore da zastupaju interese države Srbije i da brane kosovske Srbe. To je neprimjeren rječnik", smatra naš sagovornik.
"U Parlamentu Kosova niko neće zastupati interese jedne druge države pa ni Srbije. Tako da, Srbima će se najvjerovatnije ponuditi da uđu u koalicionu vladu, da čine skupštinsku većinu. Oni imaju interesa da to prihvate, a ko će konkretno da uđe u vladu - mislim da je manje važno", zaključuje Vllasi.