U razgovoru za novinsku agenciju Patria

Albin Kurti uvijek ima originalan stav prema političkim problemima Kosova. Još kao student je, u vrijeme Miloševićevog režima, proveo tri godine u zatvorima u Požarevcu i Lipljanu.

Dijagnosticira i detektira srpsku politiku koja, prema njegovom mišljenju, producira političke krize u regionu. Rođen je 1975. godine u Prištini.

U intervjuu za novinsku agenciju Patria govori o utjecaju Srbije na Kosovo i BiH, destabilizirajućoj politici Beograd na region, potencijalnim motivima za ubistvo Olivera Ivanovića, te kakva je daljnja sudbina Zapadnog Balkana

Vi i Vaše Samoopredjeljenje ste, nakon izbora, postali najvažniji politički faktor Republike Kosovo. Vaš stav da Vlada pregovara i donosi rješenja u dogovoru sa kosovskim Srbima je donio rezultate. Beograd je izostavljen jer se pokazalo da je Beogradu najbolje rješenje - status quo.

Kurti: Pokret za Samoopredjeljenje je pojedinačno najjača parlamentarna stranka, sa više od 200.000 osvojenih glasova ili 27,49 procenta, što znači da imamo 32 poslanička mjesta u Skupštini Kosova od ukupno 120 (od njih 20 garantiranih mjesta za manjine). Ali pošto nismo mogli postići većinu od preko 50 posto, vladom rukovodi koalicija koja se sastoji od šesnaest partija, uključujući tu i partiju premijera Haradinaja sa 11 poslaničkih mjesta.

Naš pokret se zalaže za dijalog odozdo na gore, dijalog sa građanima Kosova srpske nacionalnosti o unutrašnjim temama koje nas spajaju, kao što je nezaposlenost i proizvodnja, građanska prava i vladavina pravde, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, i drugi životni problemi koji muče običnog građanina na Kosovu, bilo koje nacionalnosti. Dijalog sa Srbijom dokle kod Srbija ne priznaje Kosovo, ima teritorijalne pretenzije nad našom zemljom, nema nikakvog kajanja za zločine tokom rata, niti može biti jednak niti pravedan. Dosad se puno ulagalo u dijalog sa Srbijom sa strane međunarodne zajednice, ali rezultat je bio gotovo zanemarljiv što se interesa građana tiče, dok Kosovo nije moglo inznuditi priznanje od Srbije. Mi još uvijek doživljavamo jak politički uticaj Srbije po srpskim enklavama, posebno sjever Kosova, a taj utjecaj negira suverenitet i teritorijalni integritet Kosova. Imamo primjer najveće srpske stranke na parlamentu "Srpska Lista" koja je stvorena i sa njom rukovodi Beograd.

Govori se o naručenom ubistvu Ivanovića koji je želio pregovore i mir na Kosovu. Gdje su danas dogovori Albanaca i Srba Kosova nakon ubistva Olivera Ivanovića?

Kurti: Što se ubistva Olivera Ivanovića tiče, postoje dva moguća objašnjenja: Jedno da Srbija hoće da pokaže i dokaže da ona vlada sjeverom Kosova i da niko ne pomisli da sjever Kosova ikad može biti Kosovo, i da tu vlast drži Srbija sa njenim bezbjednosnim strukturama, uzimajući u obzir profesionalnost sa kojom je ubistvo sprovedeno. A drugo objašnjenje je da je Ivanović ubijen zbog toga što je učestovao u ratnim zločinima, nekoliko Albanaca je prepoznalo njega na suđenju kao pripadnika raznih paravojnih formacija, tako da on je mogao da ubuduće bude potencijalni svjedok tih zločina. Moguće je da su ga eliminisali kao potencijalnog svjedoka tim više što je on bio u veoma lošim odnosima sa Vučićem. Mislim da ubistvo Ivanovića neće promijeniti odnose između Albanaca i Srba pošto svi su uvjereni da Albanci nemaju ništa s tim ubistvom, a što se tiče dogovora i sa Srbijom, oni su se koristili još manjim razlozima za blokadu raznih procesa na Kosovu.

Bosna i Hercegovina i Kosovo su dovedeni u jednaku ravan kad su u pitanju evroatlantske integracije, te se otvoreno koči njihov pristup NATO-u i Evropskoj uniji.

Kurti: Bosna i Hercegovina je nažalost nefunkcionalna država, zato što dio nje, Republika Srpska, kao tvorevina genocida, ne priznaje Bosnu nego teži otcepljenje i pripajanje Srbiji. Takva vrsta "bošnjizacije" Kosova se pokušalo stvaranjem opština sa srpskom većinom a kasnije i stvaranjem "zajednice srpskih opština" koja je ispala da u 23 članaka krši Kosovski Ustav. I Bosna i Hercegovina i Kosovo treba da postanu funkcionalne države, sa primjenom punog suvereniteta nad njihovim teritorijima. Na tom putu obje zemlje sprječava državna politika Srbije. I Republika Srpska u Bosni, i ZSO na Kosovu su politički projekti Srbije.

Dodik je, kažu, Putinu obećao Republiku Srpsku, a tvrdi se i da će Rusi preuzeti Zajednicu srpskih opština. Vidjeli ste i razgovore Erdogan – Izetbegović - Vučić u Istanbulu. Jedan ugledni analitičar je pretpostavio čak i “promjenu geopolitičke orijentacije regiona”. Po vama, kuda ide zapadni Balkan?

Kurti: Na Zapadnom Balkanu su prisutni interesi nekoliko viših sila, kao što su SAD, EU (Njemačka posebno), Rusija, Turska itd. Ti se interesi negdje spajaju a negdje se razdvajaju i funksionišu protiv jednih drugih. Rusija je bila najveći investitor u Republici Srpskoj, veći čak i od Srbije. Također Turska je veliki investitor u nekoliko zemalja, kao što je to i Njemačka i SAD. Zavisno od  političkog i ekonomskog  prisustva takav je i utjecaj. Mislim da zemlje Zapadnog Balkana bi trebalo da idu putem euroatlantskog i evropskog integrisanja, kao zemlje sa punim suverenitetom i ispunjenjem volje za samoopredeljenje kao univerzalno pravo svih naroda. Ujedno, model socijaldemokratije gdje se ekonomski rast kombinuje socijalnom pravdom jeste pravi put naprijed.