Ekskluzivni intervju za beogradski

U ekskluzivnom intervjuu za Remarker predsjednik Kosova Hashim Thaçi govori o potencijalnom susretu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njega u Prištini ili Beogradu, odnosima Srba i Albanaca i mogućnostima da se političkim dijalogom postigne historijski dogovor.

Predsjednik Hashim Thaçi izjavio je da je od potpredsjednika SAD Mikea Pencea dobio potvrdu da će se Amerika aktivnije uključiti u dijalog Beograda i Prištine.

"Dijalog sada ulazi u novu fazu i gospođi Mogherini je potrebna sva podrška. Zato je neophodno da i Amerika ima svoju ulogu u procesu", rekao je Thaçi u intervjuu za beogradski portal Remarker. 

On je naveo da je nedavno bio u Vašingtonu gdje se sastao sa potpredsjednikom SAD Mikeom Penceom, od koga je dobio potvrdu da će se Vašington aktivnije uključiti u dijalog. 

"Njihova uloga je da u proces unesu veći kredibilitet, poverenje i održivost", rekao je Thaçi. 

Na pitanje kada će biti formirana Zajednica srpskih opština, Thaçi je odgovorio: "Što prije, to bolje. U skladu sa kosovskim zakonima, a to je i međunarodna obaveza koju smo preuzeli na sebe u Briselu". 

On je pozvao sve Srbe koji su otišli, da se vrate na Kosovo. 

"Uradićemo sve što je u našoj moći da ih smjestimo i integrišemo u kosovsko društvo", poručio je Thaçi. Dodao je da je poziv predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti Prištinu "uvijek otvoren". 

"Ja nisam dobio poziv da posjetim Beograd, ali sam spreman da dođem kada taj poziv stigne. Ako se sastajemo po prestonicama u svijetu, zašto se ne bismo sastali i u prestonicama naših dveju država, Prištini ili Beogradu", kazao je Thaçi. 

Govoreći o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK, on je rekao da je formiranje tog suda "nepopularan potez na Kosovu". 

"Ali, da bismo očuvali svoja partnerstva sa NATO, EU i SAD, ja sam to pokrenuo i radio na tome da bude izglasano u Skupštini Kosova. Kosovo je svoje obaveze ispunilo i vrijeme je da se politika iz tog procesa skloni. Politički sam platio cijenu takve odluke, ali mislim da je ona bila jedina pravedna", ocjenio je Thaçi. On je optužbe za trgovinu ljudskim organima tokom rata na Kosovu nazvao "naučnom fantastikom". 

"Te optužbe su naučna fantastika, to se nikada nije dogodilo. To je bila jedna gnusna i užasna laž, fabrikovana vijest koja je smišljena samo da bi se privukla pažnja", kazao je Thaçi. 

Na pitanje kako komentariše činjenicu da lideri Srbije sporazume potpisane tokom briselskih pregovora tumače kao pobjedu, Thaçi je rekao da "nije neobično za srpske lidere da slave poraz". 

"Isto je radio i Milošević 1999. godine, kada su se srpske trupe povlačile s Kosova, on je to slavio kao pobjedu. Ivica Dačić je na neki način iz iste te škole i naravno da sve predstavlja kao pobjedu. A realnost je da je Kosovo nezavisno i suvereno, baš kao i Srbija, i sastajemo se i razgovaramo kao dvije suverene i ravnopravne države", naveo je Thaçi.