Američki kongresmen i član odbora za vanjske poslove

Američki kongresmen i član odbora za vanjske poslove Eliot Engel u intervjuu za Radio Slobodna Evropa navodi da Kosovo treba da ima svoju vojsku i da se ne slaže sa time da se tranformacija treba desiti putem ustavnih izmjena.

Govorio je i o tome zašto Sjedinjene Države trebaju da se više uključe u briselski dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, te zašto je Specijalni sud za ratne zločine potreban Kosovu.

Engel je takođe rekao da smatra da vizna liberalizacija za Kosovo je trebala da se dogodi ranije, sa ili bez rješavanja Demarkacije sa Crnom Gorom. Ipak se nada da Vlada Kosova što prije riješi pitanje Demarkacije sa Crnom Gorom kako bi se liberalizacija viza desila što prije.

"Pojedina pitanja veoma su frustrurajuća, ali moramo da se bavimo time", dodao je on.

Što se tiče dijaloga između Kosova i Srbije Engel smatra da dijalog treba da bude ravnopravan, i da obje zemlje treba da se učlane u EU istovremeno.

"Dobro je voditi dijalog sa jednom zemljom ali kada ta zemlja radi iza vaših leđa i zabode vam nož, to nije nešto što se očekuje. Što se mene tiče to je ono što je uradila Srbija posljednjih nekoliko godina, zajedno sa Rusijom. Mislim da to nije u redu. Iskreno je vrijeme da prestanu sa time, mislim da Srbija treba da se učlani u EU zajedno sa Kosovom, ne smatram da treba da se učlani ukoliko će blokirati Kosovo, ako se učlani prije Kosova, kako se trenutno planira, kako ćemo biti sigurni da neće kao članica EU blokirati Kosovo",  zapitao je Engel.