Jedina žena kandidat za gradonačelnika

Šta kaže o izborima i drugom krugu u Prizrenu? Emilija Redžepi, predsjednica bošnjačke stranke govori o cijelom izbornom procesu u Prizrenu. Kako je zadovoljna rezultatom postignutim u utrci za gradonačelnika Prizrena, gdje je bila jedina žena kandidat u Prizrenu i jedini kandidat iz bošnjačke zajednice? Kakve su pozadine sporazuma koji se mogu postići za drugi krug izbora 19. novembra? O ovim temama intervju sa poslanicom u Skupštini Kosova i predsjednicom Nove demokratske stranke (NDS), Emilijom Redžepi je uradio "TV Prizreni".

Kako ocjenjujete izborni proces, gdje ste Vi bili u utrci za gradonačelnika Prizrena?

- Vidite završio se prvi krug izbornog procesa. Ja sam bila jedini kandidat iz partija bošnjačke zajednice ispred NDS-a u utrci za gradonačelnika, dok je druga stranka VAKAT podržala kandidata PDK-a. Moram da se zahvalim svim građanima koji su me svojim glasovima podržali na ovim izborima, glasavši za svojeg čovjeka, bez obzira na to što su sve albanske stranke bile uključene u ovaj proces na području Župe, Podgora i drugdje, gdje su kupovali glasove i gdje je vladao potpuni haos. Ali i povrh toga, drago mi je što nije bilo nikakvih incidenata. Zadovoljna sam rezultatom, gdje sam dobila povjerenje nešto više od tri hiljade ljudi, što je za mene veliki uspjeh, s obzirom na situaciju koju sam spomenula, kao i to da smo bili bez finansijskih sredstava. Ovim rezultatom pokušaćemo sklopiti političke dogovore za bošnjačku zajednicu i NDS, kako je to najbolje. Sada smo na pragu drugog izbornog kruga gdje su u utrci kandidat PDK-a, Shaqir Totaj i kandidat Pokreta Samoopredjeljenje (LVV), Mytaher Haskuka, a kakvu ćemo mi odluku doneti kao partija, očekuje se da će se vidjeti u narednim danima. U pregovorima smo sa kandidatom VV, Mytaherom Haskukom, koji je moj dobar prijatelj, ugledni Prizrenac, a također smo u stalnom kontaktu i sa Zafirom Berishom. Također, očekujemo službeni sastanak i sa PDK-om, strankom sa kojom smo bili u koaliciji, ali ne mora značiti da ćemo biti i u budućnosti.

Koje su to stranke koje su kupovale glasove u područjima koje ste spomenuli i kako se odvijaju razgovori o koalicijama?

Da, znaju oni koji su to radili, i ne bih željela govoriti o tome. Ja bih da razgovaram o dešavanjima oko postizbornih koalicija. Iznenađena sam odlukom LDK-a da bude neutralan, jer tako nešto nismo očekivali. Da prije podne koketira sa jednom, a poslije podne sa drugom stranom. Mišljenja sam da to nije korektan i pošten stav sa njihove strane, ali to je njihov problem i način kako oni vode politiku. Što se tiče onoga kako ćemo mi odlučiti - to zavisi od onoga kada analiziramo kako stvari stoje. Takođe ćemo razgovarati sa gospodinom Shaqirom Totajem i vidjećemo kakvu ćemo odluku doneti. Ono što je najvažnije je da u Prizrenu treba da se dogodi nešto novo, da se promjeni dosadašnji status i opština ne ostane privatna institucija, pojedinaca ili grupe ljudi. Svi očekujemo bolje dane. Ko će biti uspješniji u promjeni stvari, Totaj ili Haskuka, moramo vidjeti kome će narod dati svoj glas u drugom krugu...

Šta će za vas biti od presudnog značaja da podržite jednog od kandidata za gradonačelnika Prizrena 19. novembra?

- Ostavićemo do posljednjeg trenutka da albanske stranke postignu dogovor, kompromis. Da vidimo da li su one spremne napraviti promjene u gradu Prizrenu. U posljednjim trenucima ćemo se pridružiti jednoj ili drugoj opciji, a onda ćemo realno sagledati koju odluku da donesemo. Vidite, NDS je oduvijek odlučivao pobjednika u Prizrenu, a ovo je dokazano i posljednjim dvjema pobjedama Ramadana Muje. Sada, ako koalicija VAKAT ima svojeg kandidata, Shaqira Totaja, zašto su napravili tako mali rezultat u Župi i Podgoru. Ko ovdje igru igra. Mi nismo spremni za takve igre, i kada podržimo nekoga, ta će podrška biti do kraja, i ta podrška nije za kandidata, već za nas, za naše nacionalne interese, političke interese jedne političke opcije i prije svega interese bošnjačke zajednice.