Bivši specijalni predstavnik EU na Kosovu

Holandski diplomata i bivši specijalni predstavnik EU na Kosovu Pieter Feith istakao je da očekuje napredak Kosova u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Feith je u intervjuu za RTK2 kazao da je briselski dijalog zatvoren za javnost zbog čega nema podršku građana, dok za transformaciju Bezbjednosnih u Oružane snage poručuje da trenutno nije najvažnije pitanje.

"Mnogi ljudi na Kosovu i u Srbiji su zbunjeni i sumnjičavi u vezi sa tim šta se dešava. Moj prijedlog ljudima u Briselu je da uključe civilno društvo,  da rade sa nevladinim organizacijama, ekspertima na Kosovu, sa aktivistima. Da ih informišu i omoguće transpartentnost, jer pri tako osjetljivom pitanju kao što je budućnost normalizacije odnosa sa Srbijom potrebna je snažna osnova, potrebna je podrška ljudi, a nažalost toga još uvijek manjka", rekao je holandski diplomata.

Feith smatra da ne bi trebalo da bude problema pri primjeni sporazuma o Zajendnici opština sa srpskom većinom.  

"To je nešto što je vezano za dijalog. Mislim da je potreban trud, time sam se bavio i na kraju svog mandata jer to je dio i Ahtisaarijevog plana. Mislim da bi trebalo da se ovo pitanje finalizuje, poštujući zakonske okivre države Kosovo”.

Bivši specijalni prestavnik EU na Kosovu je izrazio nadu da će pitanje razgraničenja sa Crnom Gorom biti uskoro rješeno, ali da za transformaciju Kosovskih bezbjednosnih snaga u Oružane snage Kosova nije pravo vrijeme.

"Razumijem težnju i u određenom trenutku će doći do ove transformacije, ali mislim da moramo razmišljati o stabilnosti regiona i o savjetu NATO-a po ovom pitanju. Moj savjet bi bio da se na ovom pitanju trenutno ne insistira. Mislim da je situacija i dalje previše osjetljiva, da je još uvijek puno prioriteta na kojima Kosovo treba da radi", naveo je je Feith.

A među prioritetima, osim napretka na polju vladavine prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, bivši specijalni predstavnik EU na Kosovu smatra da bi trebao da bude i završetak misije EULEX na Kosovu.