U razgovoru za list

Prvog dana rata 1999. otišli smo i poubijali u Prištini sve što je bilo normalno. Zaklali smo Fehmija Aganija, pobili pola porodice Agima Çekua...

Čedomir Jovanović, lider Liberalno demokratske partije, za najnovije izdanje lista "Nedeljnik" govori o Kosovu i o tome da kada bi on bio premiejr Srbije, on bi priznao Kosovo i kada će i kako biti riješena sudbina Kosova.

Pročitao sam prije sedam dana u Jutarnjem listu tekst o Dimitriju Tucoviću koji je napisao poslije ulaska srpske vojske sa Merdara na Kosovo 1912. On je bio u prvim jedinicama koje su stigle. Zapamtio sam rečenicu: 'Moji Srbi, pokušali ste ubistvo s predumišljajem čitavog jednog naroda. Kako ćete s tim i sa njima, to ni Bog ne zna'", kazao je u intervjuu Nedeljniku Čedomir Jovanović, lider Liberalno demokratske partije.

"Prvog dana rata 1999. otišli smo i poubijali u Prištini sve što je bilo normalno. Ulazili smo članovima komiteta za ljudska prava u kuće i izvlačili iz stanova očeve i sinove. Zaklali smo Fehmija Aganija, pobili pola porodice Agima Çekua. Svako ima svog Haradinaja i svoje Staro Gracko i neku svoju jamu. I ne može tako vječito. Sada se to rješava", rekao je Jovanović.

Na pitanje novinara kako vidi odnos Srbije i Kosova, Jovanović odgovara.

- Kao kad ti puca ljubav sa ženom, a ti pitaš šta nije u redu. A ona kaže: "Je l' se sjećaš prije tri godine, bili smo na večeri, a ti si kucao neku poruku." On kaže: "Da, i?" A ona: "Pa, ja sam pokušavala da ti kažem da sam tog dana bila na mamografu i da su posumnjali da imam tumor. Ja sam ti to rekla, a ti me nisi čuo. Na kraju sam imala sreće sa dijagnozom, ali sam izgubila sreću sa tobom. Od tada gledam kroz tebe i ne mogu više ovako." E to je sudbina mog prijatelja. I nije vredelo to što je i tada, a i u svakom sekundu do danas, pokušavao da je uvjeri da je voli. Tako je i sa Srbijom i Kosovom. I kamen za kupus zna da sam u pravu.

Kada je riječ o riješenju kosovskog pitanja, lider Liberalno demokratske partije kaže:

- Do septembra sljedeće godine mi moramo da riješimo kosovsku agoniju. Ili će Amerikanci i Evropa to uraditi bez nas. Formulisaće se na narednoj Generalnoj skupštini UN.

Na pitanje hoće li biti rata odgovara:

"Kada će biti narednog rata, jer je već 20 godina od prethodnog? Tačno da nam djeca porastu i budu spremna za puške", kaže na kraju podužeg intervjua Čedomir Jovanović za list "Nedeljnik".