U emisiji

Premijer Ramush Haradinaj u intervjuu za emisiju "Debat" na RTK je rekao da je granica sa Crnom Gorom u Čakoru i Kuli.

Prema njegovim riječima, niko ne mora da ih uči koje su njihove obaveze po ovom pitanju, jer oni znaju čime ih obavezuje Ustav Kosova, tako da će po njemu voditi dalje pitanje demarkacije.

Što se tiče liberalizacije viza on je rekao da ne želi da bude prepreka liberalizaciji, ali se nada da će se pitanje demarkacije završiti što prije, ne određujući tačan datum.

Na pitanje o izboru predsjednika skupštine Haradinaj je istakao da je iznenađen i začuđen od strane političkih partija, Samoopredjeljenje i LDKK, koje su prema njemu blokirale rad u skupštini Kosova.

"Začuđen sam blokadom koje su učinile partije Samoopredjeljenje i LDK u izaboru predsjednika skupštine, jer po ustavu to pravo je sljedovalo PAN-u, a ako su željeli blokirati vladu mogli su to kasnije", rekao je premijer Ramush Haradinaj.

Haradinaj je takođe dodao da su čekali da poslanici duže razmisle, jer Ustav nije predvideo drugu proceduru osim prijedloga PAN-a, koji je kao pobjednička koalicija imao to pravo.

“Razočarani smo ponašanjem nekih poslanika po ovom pitanju”, dodao je Haradinaj.

Što se tiče vojske Kosova, premijer Haradinaj kaže da je neophodno formiranje vojske Kosova i njena ozbiljna mobilizacija za učlanjenje Kosova u NATO, što bi doprinelo opštoj sitaciji u zemlji.

Na pitanje da li će Srpska lista glasati za vojsku Kosova, Haradinaj je istakao da nisu razgovarali o ovom pitanju, kao ni o Zajednici srpskih opština.

“Nismo potpisali 'nijedno slovo' od političkih sporazuma sa Srpskom listom, potpisali smo samo zajednički sporazum za učešće u vladi”, rekao je Haradinaj.

Što se tiče ministra Rikala, Haradinaj je rekao da su se obratili kompetentnim organima koji nisu pronašli ništa o optužbama, što znači da su one imale drugi cilj. Na isti način se spekulisalo i o izbjeglim ljudima sa Kosova, što se potvrdilo da nije tako.
O odnosima sa opozicijom Haradinaj je rekao da je otvoren sa svima i da će u tim odnosima uvijek poštovati Ustav Kosova.

Na pitanje o Interpolu, premijer je odgovorio da je on odlučio odložiti to pitanje zbog nedostatka državne komisije o Interpolu, kao što imaju sva druga važna pitanja države.

Premijer Kosova je takođe dodao da mora postojati unutrašnji dijalog o svim glavnim pitanjima države. Što se tiče dijaloga sa Srbijom on misli da je Međunarodna zajednica bila jednostrana jer je Srbija napredovala u procesu statusa kandidata, dok je Kosovo izostalo po tom pitanju.