Intervju za TV Palma plus

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da je pametan prijedlog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o pokretanju dijaloga u Srbiji o Kosovu i dodao da će pitanje Zajednice srpskih opština biti riješeno u skladu sa kosovskim ustavom, koji je, kako kaže, stariji od Brisela.

Haradinaj je u intervjuu za TV Palma plus, koji će biti emitovan u subotu uveče na toj televiziji u emisiji "Ni po babu, ni po stričevima", rekao da Kosovo ide svojim putem.

"Od 1999. Kosovo ide svojim putem. To je nezavisna Republika Kosovo i naš cilj je članstvo u Evropskoj uniji, Ujedinjenim nacijama i NATO paktu. Vrijeme je da to svi razumiju na realan način", rekao je Haradinaj.

Ocjenio je da su ratovi na prostoru bivše Jugoslavije sve vratili 20 godina unazad i za to vrijeme mnogi su otišli naprijed.

Zato je bitno, kaže, i za "Kosovo i za Srbiju i za ostale zemlje u regionu da ne gubimo vrijeme".

"Prijedlog predsjednika Srbije Vučića o unutrašnjem dijalogu u Srbiji o Kosovu je pametan prijedlog. I nama na Kosovu treba dijalog između nas samih. I dobro je da ne razgovaraju samo lideri, nego i da narod između sebe razgovara. Diskusija treba svima nama", naveo je pemijer Kosova.

Dodao je da će njegova vlada biti fokusirana na poboljšanje životnog standarda svih građana Kosova, vraćanje povjerenja u institucije i vraćanje povjerenja među narodima.