Kandidat za premijera Kosova ispred kolacije PAN

Kandidat za premijera Kosova ispred kolacije PAN i predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj, je u intervjuu za RTK izjavio da je začuđen regovanjem Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova, koji prema njegovim riječima, blokiraju rad Skupštine Kosova.

Haradinaj je rekao da su očekivali drugačiju reakciju na izbor predsjednika skupštine pošto se ustavom ne predviđa druga procedura, osim da kandidata predloži koalicija PAN.

“Prema Ustavu, nema drugog izbora, pravo da predlaže predsjednika Skupštine ima samo PAN i mislim da su Samoopredjeljenje i LDK napravili ovu krizu. Razumljivo bi bilo da reaguju ovako za izbor vlade, ali ne i za predsjednika Skupštine. Oni se plaše da ako bude izglasan predsjednik skupštine, odmah će biti dovoljno glasova i za vladu", rekao je Haradinaj.

“Ja znam da će se vlada formirati, jer ne može da se ovo nastavi u nedogled. Video sam i poslanike koji se nisu osjećali dobro sa ovim postupkom”, istakao je predsjednik AAK-a.

Haradinaj je rekao da još uvijek nema političke krize i da će poslanici reagovati pozitivno. On je dodao da je PAN koalicija koja je pobjedila na izborima i kao takva ima pravo na formira institucije, i da blokada nema smisla.

Na pitanje, da li su poslanici glasali prema svom ubjeđenju, imajući u vidu glas Teute Rugove iz LDK i Labinota Tahirija iz Alijanse za novo Kosovo, Haradinaj kaže da je za poslanicu Rugova sasvim prirodno da da glas njemu jer ona zna koliko je on bio blizak sa njenim ocem, Ibrahimom Rugovom i njihovom porodicom. Takođe je rekao da se zna i sa poslanikom Tahirijem i da očekuje njegov glas.

Haradina je za RTK rekao da ima i poruku za one koji su mu rekli "da se čuva uticaja Srpske liste i Beograda".

“Ako se plaše da će Srpska lista i Beograd uticati na mene, neka dođu ti Albanci da spase zemlju od mene, ali neka prije toga čitaju i saznaju ko je Haradinaj i šta je činio za svoju zemlju”, zaključio je Haradinaj.