Intervju za RSE na albanskom jeziku

Kandidat za premijera, Ramush Haradinaj i pobjednička koalicija - Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo - obezbjedili su glasove za formiranje nove vlade. Biće formirana iz prvog puta i bez odlaganja - potvrdio je predsjednik Kosova, Hashim Thaçi u intervjuu za Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku.

Kaže i da nova faza dijaloga Beograda i Prištine podrazumijeva "završetak procesa širokim političkim dogovorom". Dijalog će voditi "široki tim", ističe on, prenosi portal "Kossev.info".

"Kosovo ima pobjedničku koaliciju izbora od 11. juna. Poštovaću Ustav, zakone i odluke Ustavnog suda iz 2014. godine, tako da imam potvrdu i od kandidata za mandatara (Ramusha Haradinaja) pobjedničke koalicije da je obezbjedio dovoljan broj glasova poslanika za formiranje nove vlade," rekao je Thaçi.

Dodaje i da čeka na zaključivanje procesa potvrđivanja izbornih rezultata, te da će se potom sastati sa "političkim spektrom i zajednički odlučiti o datumu konstituisanja Skupštine i formiranju nove vlade".

"Što se tiče uloge manjina u formiranju vlade, predsjednik je rekao da uključivanje manjinskih zajednica ne treba posmatrati kao prepreku, već kao vrijednost. Prema njegovim riječima, sve političke partije bi trebalo da se uključe u unutrašnji dijalog, ne oklijevajući da kontaktiraju i sa Srpskom listom, koju podržava uglavnom Beograd", navodi RSE.

Nova faza dijaloga BG - PR: Završetak procesa sveobuhvatnim sporazumom

U istom intervjuu, Thaçi je komentarisao i šta podrazumeva nova faza dijaloga koju je, zajedno sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Federicom Mogherini, najavio nakon njihovog sastanka u Briselu.

"Ova nova faza podrazumijeva završetak ovog procesa širokim političkim dogovorom, sveobuhvatnim sporazumom i sporazumom koji će obezbjediti evroatlantsku perspektivu Kosova, kako bi bilo dio NATO-a i EU."

Ipak, ne želi da prejudicira da li će se nova faza dijaloga završiti uzajamnim priznanjem, dodaje RSE.

"Ne želim da prejudiciram, ali sam siguran da će se Kosovo afirmisati u novom međunarodnom položaju," rekao je dalje kosovski predsjednik.

Prema njegovim riječima, navodi dalje RSE, ova faza dijaloga biće kraća, nego što se misli: "Ne mislim da će pregovaranje trajati godinama."

Upitan da li će on da vodi dijalog, Thaçi kaže da "predsjednik zemlje, na osnovu ustavnih i zakonskih obaveza rukovodi i koordiniše spoljnu politiku."

Nakon formiranje nove vlade, formiraće se, ističe - "širok tim, uključujući nosioce institucija, ljude iz civilnog društva i medija, koji će formirati ekipu, koja će voditi novu fazu dijaloga".

Specijalni sud za Kosovo historijska nepravda

"Svijestan sam da je to sud historijske nepravde i jednonacionalan, ali je neophodno progutati ovaj crni oblak nad Kosovom u interesu zemlje i evroatlantske perspektive zemlje i naših građana," rekao je Thaçi takođe.