U intervjuu za RSE

Kandidat pokreta Samoopredjeljenje za premijera, Albin Kurti, kazao je da se nakon izbora 11. juna ne može formirati nova Vlada sa starim režimom.

U intervjuu za RSE on je naveo da je njegova partija, iako drugorangirana, pojedinačno osvojila najveći broj glasova, a to znači da su građani glasali za promjene, "a te promjene se ne mogu odraziti samo u Skupštini, već i novom vladom".
Samoopredjeljenje je jedina albanska partija koja je na izborima nastupila samostalno, osvojivši 27 odsto glasova, odnosno udvostručila broj poslanika u Skupštini.
Na prvom mestu je koalicija Demokratske partije, Alijanse za budućnost i Inicijativa, kao i još 10 manjih partija, sa kandidatom za premijera Ramušom Haradinajem.
Na trećem je koalicija Demokratskog saveza, dosadašnjeg premijera Ise Mustafe, Alijanse novo Kosovo i Alternativa. Ni jedna politička snaga nije dobila dovoljan broj glasova da formira vladu samostalno.
"Mi smo ubeđeni da pripada pokretu Samoopredeljenje da formira novu Vladu a to ćemo uraditi tako što ćemo razgovarati pre svega sa koalicijom Demokratskog saveza, Alijanse novo Kosovo i Alternative, ali i sa poslanicima pojedinačno koji su deo koalicije Demokratske partije", kazao je Kurti.
On je dodao da je dosadašnja vlast prouzrokovala mnoge podele među građanima u zemlji, te da je zainteresovan da "izleči te rane" i to promenama.
Kurti je takođe rekao da nema smisla da nova vlada zavisi od Sprske liste, "jer bi u tom slučaju ta vlada imala dva glavna grada, i Prištinu i Beograd".
U slučaju da prvorangirana koalicija formira vladu, glasovi srpskih poslanika su neophodni.
Povodom izjave Ramuša Haradinaja za RSE da će on formirati vladu pošto dolazi iz koalicije koja je dobila najveći broj glasova, Kurti kaže da je on takođe već poduzeo inicijativu i uspostavio kontakte sa Demokratskim savezom Kosova, Alijansom novo Kosova, te da se čeka na potvrđivanje izbornih rezultata kako bi konsultacije zvanično i krenule.
"Oni ne mogu da formiraju vladu zato što nemaju dovoljan broj glasova, a drugi, ukoliko žele da formiraju vladu sa Srpskom listom, odnosno sa Vučićem, onda će to Kosovo dovesti u neverovatnu političku krizu, neviđenu od posleratnog perioda", upozorava Kurti.
On navodi da je predsjednik zemlje, Hashim Thaçi u obavezi da njemu ponudi mandat, a nakon što najveća koalicija ne bude uspela da formira vladu.
Osnivač pokreta Samoopredjeljenje kazao je i da se sastao sa većinom stranih ambasadora u Prištini, kome je preneto da ovaj pokret insistira na vladavini zakona, pravičnoj državi, ekonomskom razvoju i da su se oni sa tim složili.
"Kritike ili neslaganja se uvek mogu rešiti dijalogom koji će se nastaviti i u budućnosti", dodao je Kurti.
"Stav američkog ambasadora Delavija je bio veoma jasan - a on je da će SAD sarađivati sa kim god ko bude uspeo da sakupi glasove, najmanje 61 koliko Ustav i zakon zahteva, i složili smo se da sve mora da bude na osnovu volje građana, uz poštovanje demokratskih procedura", zaključio je Kurti.