Predsjednik Kosova u razgovoru za Nacional.hr

Predsjednik Kosova u eksluzivnom razgovoru za hrvatski nedjeljnik "Nacional" govori o kriznim situacijama na zapadnom Balkanu i odgovara na optužbe da s albanskim predsjednikom Edijem Ramom zagovara stvaranje "velike Albanije"...

Uslijed krize oko formiranja nove vlade u Makedoniji, kao i izjava albanskog predsjednika Edija Rame i predsjednika Republike Kosovo Hashima Thaçija o stvaranju "mekih granica" između Albanije i Kosova ako EU ne ubrza proces integracija tih zemalja u europski klub, opet su se čule brojne optužbe o novom pokušaju stvaranja velike Albanije.

Predsjednik Hashim Thaçi je u eksluzivnom razgovoru za hrvatski nedjeljnik "Nacional" izjavio da dijalog između Prištine i Beograda nije lak. On je rekao da dijalog nema alternative do priznanja Kosova od strane Srbije.

"Ja sam vodio borbu za oslobođenje Kosova, ali sam vodio i dijalog za dobrosusjedske odnose sa Srbijom. Zato što je neophodno. Mi smo radili za normalizaciju i pomirenje, vjerujem da se to može dogoditi, ali s puno poteškoća. Dijalog nema alternative do priznanja Kosova od strane Srbije. Ali dijalog sa Srbijom nije lak", rekao je Thaçi.

Srbija ima plan za podjelu Kosova

Predsjednik Thaçi je rekao da Kosovo zna da Srbija ima plan za podjelu Kosova, dodajući da taj trenutak za Srbiju neće doći.

"Kosovo zna da Srbija ima plan za podjelu Kosova, i očekujem taj trenutak. Ali, opet naglašavam da taj trenutak za Srbiju nikada neće doći. Zbog toga je prvobitno bila provokacija sa vozom. Voz doniran od strane Rusije, pod sloganom 'Kosovo je Srbija'. Sljedeći korak bila je izgradnja zida, sljedeći korak uvođenje naoružanih paravojnih snaga na Sjeveru i stvaranje realnosti za podjelom Kosova. Ali, naglašavam da je bila sreća i naše odlučnosi što je voz zaustavljen nekoliko desetina kilometara od granice sa Kosovom", rekao je Thaçi.

Thaçi dalje dodaje da Srbija ne zna za pobjedu u ratovima. Prema njegovim riječima, ona samo zna da započne rat, ali ne i da u ratu pobjedi.

"Ali, kada govorimo o ratovima, svi znamo da Srbija ne zna za pobjedu. Znaju započeti. Ali ne znaju za pobjedu. Čak je i ove napore sa Kosovom izgubila. Privatno na svim sastancima koje sam imao sa rukodstvom Srbije, oni prihvataju da je Kosovo nezavisno. Sa svima. Svi znamo da će Kosovo ući u NATO i Evropsku uniju", rekao je Thaçi.