Intervju za srbijanski list Alo!

Azem Vllasi, advokat i savjetnik predsjednika Kosova, na koga je pre nekoliko dana u centru Prištine pucao Murat Jashari, ekskluzivno za „Alo!“ otkriva detalje napada, ali govori i o Haradinaju, Beogradu i odnosu Srba i Albanaca.

Vllasi je dan nakon ranjavanja u Prištini pušten na kućno lečenje, a novinari lista Alo! su ga zatekli u tenutku kada se vratio sa terapije.

- Dobro se osjećam. Najvažnije je da je sve prošlo. Moje je stanje stabilno, nemam nikakvu krizu, sjedim kod kuće, premotavam film i slažem kockice - kaže on.

Dokle ste stigli u slaganju kockica, jeste li razjasnili zašto je baš na vas pucao Murat Jashari?

- Jedino u šta sam siguran je da motiv nije lične prirode. Nikome moja porodica ni ja nismo dužni, niti smo bilo koga izdali ili uvredili. Jasno je, dakle, da se radi o pokušaju ubistva i ućutkivanja koje je politički naručeno.

Ko je to naručio vaše ubistvo?

- Sumnjam u one kojima smeta moj slobodni stav. Na Kosovu djeluju mnoge tajne organizacije koje žele da naprave haos i izazovu nemire. Žele da Albanci zarate između sebe. Upravo o tome mislim i sumnjam da je to željeni cilj napada na mene.

Da li vaše ranjavanje možda ima veze sa formiranjem Specijalnog suda?

- Nema. Ja nisam bio svjedok ratnih razaranja, tada sam bio van svih tih događaja, tako da neću svjedočiti ni protiv koga i od mene s te strane ne treba niko da se plaši. Ipak, danas je sve moguće. Živimo u surovom svijetu, pa se tako za šaku dolara može naručiti svačije ubistvo bez bilo kakvog osnova, pa i moje. Jedini slučaj kada sam bio svjedok bio je onaj kada sam pred Haškim tribunalom svjedočio u postupku koji je taj sud vodio protiv Slobodana Miloševića, i to je bilo 2006.

Kada smo kod Slobodana Miloševića, kakvo je vaše mišljenje o njemu poslije svega?

- On je krenuo da gazi po Jugoslaviji kao slon, vodio je suludu politiku i svojom arogancijom prema Kosovu i Albancima izazvao je haos. Zbog njega i njegove politike svi su bježali iz Jugoslavije. Pogazio je našu autonomiju, a Albanci ništa više nisu htjeli. Da to nije uradio, možda bi Kosovo i danas bilo u Srbiji i do rata ne bi ni došlo. Znate, iskreno govoreći, mi Albanci nikada i nismo pripadali SFRJ i Srbiji, uvijek smo bili silom gurani u nju.

Vlada Kosova donela je juče odluku o prisvajanju imovine SFRJ, kako to komentarišete?

- To je potpuno normalna i očekivana odluka. Ovde je korišćen model koji se primjenjivao u svim slučajevima kada su zemlje bivše SFRJ odlazile iz Jugoslavije, tako da sukcesijom i Kosovo ima pravo da prisvoji imovinu koja se nalazi na njenoj teritoriji. To rade sve zemlje.