U intervjuu za RSE

Bez obzira na reakciju NATO-a i Ambasade SAD, Kosovo će nastaviti s procedurom zakonskih izmjena o promjeni mandata Bezbjednosnih snaga u Oružane snage, izjavio je za Radio Slobodna Evropa predsjednik Kosova Hashim Thaçi i poručio da Kosovo o tome neće nikada pregovarati sa Srbijom.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg preneo je kosovskim rukovodiocima “ozbiljnu zabrinutost“ NATO saveznika o poslednjim predlozima kosovskih vlasti, saopšteno je u NATO-u. I ambasada SAD u Prištini je izrazila zabrinutost zbog najave Kosova o promeni mandata Bezbednosnih snaga Kosova bez ustavnih amandmana.
Thaçi je kazao da Bezbednosne snage ne predstavljaju rizik po Balkan, već da Balkanu preti opasnost od „ruskih vojnih baza u Srbiji, od ruskih MIG-ova i ruskih manevara u Srbiji“.
RSE: NATO i Ambasada SAD reagovali su na vašu inicijativu o izmeni zakona radi promene mandata Bezbednosnih snaga Kosova, nadoveći da to treba da se desi ustavnim izmenama. Koja je vaša reakcija na njihov stav?
Thaçi: Nacrt zakona koji sam inicirao i prosledio predsedniku i predsedništvu Skupštine Republike Kosova u potpunosti je u skladu sa Ustavom i zakonima koje smo pisali, izradili i usvojili zajedno sa međunarodnom zajednicom.
Ja sam i danas razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a kome sam jasno naglasio vrednosti, okvir i buduću viziju Bezbedonosnih snaga za transformaciju iz jedne civilne u oružane snage za Republiku Kosova.
Ove snage će još više pomoći ojačavanju multietničnosti, biće na usluzi svim građanima i čuvaće integritet i suverenitet Republike Kosova. Zahvaljujem se NATO-u što se jasno izjasnio da su institucije Kosova one koje odlučuju o budućnosti Bezbednosnih snaga Kosova. Ali isto tako želim da potenciram da je ovaj angažman u potpunosti koordinisan i ima potpuni politički koncenzus na Kosovu, i potpuno je transparentan sa međunarodnom zajednicom.
Nije u pitanju jednostrano delovanje. Ali ako neka zemlja misli da ovo treba da se koordiniše sa Srbijom, tako nešto neće da se desi. Beograd ne može da odluči o Kosovu. Kosovo ima svoje legitimne institucije, suverena je i nezavisna zemlja i to sam u utorak preneo premijeru Srbije, g. Vučiću, od koga sam zatražio da izvrši pritisak na srpske predstavnike da se vrate u kosovske institucije, kako bi došli do ustavnih promena o Bezbednosnim snagama. Oni su u odgovoru oklevali, tako da povratka nazad nema, Bezbednosne snage moraju da se transformišu u Vojsku Kosova.
RSE: I NATO i Sjedinjene Države navode da će preispitati svoj dalji angažman, u slučaju da dođe do ovih zakonskih promena. Da li je to rizik za Kosovo?
Thaçi: Ovaj proces je u potpunosti transparentan. Ja sam se sastao sa svim međunarodnim predstavnicima, sa nekim sam razgovarao i telefonom.
Balkan nije pod rizikom od uloge i funkcije Bezbednosnih snaga koje su u potpunosti u skladu sa euroatlanskim okvirom i njihovim vrednostima. Zapadni Balkan je u opasnosti od ruskih vojnih baza u Srbiji, od ruskih MIG-ova u Srbiji, i ruskih vojnih manevara u Srbiji. Bezbednosne snage su snage s euroatlanskom vizijom i imaju ulogu mira i stabilnosti u regionu, i ni pod kojim okolnostima ne mogu ugroziti evroatlantske vrednosti.
RSE: Da li će moći da se desi transformacija Bezbednosnih snaga u oružane bez podrške NATO-a?
Thaçi: Verujem da će ovaj proces biti u potpunosti uspešan. Vlada već danas ima nacrt zakona i ne bi trebalo da gubi vreme da izda svoje mišljenje na taj nacrt. Potom je sve u rukama predstavnika naroda Kosova, poslanika Skupštine Republike Kosova.
Pozivam na političko i građansko jedinstvo i potpuno sam uveren da će poslanici biti iznad partijskih i dnevnih interesa i da će glasati za državu Kosovo, za transformaciju Bezbednosnih snaga, za vojsku Kosova, multietničku vojsku s euroatlanskom orjentacijom.
Ne možemo da postanemo deo NATO-a bez osnivanja vojske. Čekali smo tri godine na srpske poslanike i oni su se izjasnili jasno da nikada neće glasati za formiranje Vojske Kosova, jer su pod uticajem Beograda. Sada smo prinuđeni da nastavimo sa planom B, izmenom zakona, što je u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova.