Vlora Çitaku za Avaz.ba

Nakon što je onomad u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) ponovo upozorila 15 članova ovog najvažnijeg tijela svjetske organizacije, kako “Srbija živi u paralelnom univerzumu”, ambasadorka Kosova u Washingtonu Vlora Çitaku, odgovorila je ekskluzivno na nekoliko pitanja za Avaz.ba.

Çitaku, koja redovno učestvuje na tromjesečnim sastancima o Kosovu u UN-u u New Yorku, oštro je kritizirana od strane predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je čak, njezin nastup u UN-u okarakterizirao “drskim”.

Nikolić, koji je u New Yorku učestvovao na sjednici Vijeća sigurnosti - insistirao je kako Beograd “nikad neće priznati Kosovo», niti će oko toga “trgovati” s međunarodnom zajednicom.

Uz sve, srbijanski predsjednik i sam je doživio diplomatsko poniženje u UN. Podsjetimo, tokom njegovog izlaganja u UN-u, kako to pretpostavlja nepisani protokol – nisu se pojavili vodeći predstavnici – Amerike, Velike Britanije i Francuske; te zemlje nisu predstavljali prvi ambasadori – njihovi šefovi misija u UN-u, već samo njihovi pomoćnici.

Balkanska memorija


Američki predsjednik Donald Trump i ambasadorica Çitaku: Prvi susret

Çitaku je za Avaz.ba komentirala i riječi nove američke ambasadorice u UN-u, Nikki Haley, koja je nedavno pozvala da međunarodna zajednica nastavi s priznavanjem Kosova, kao i na prijem ove najmlađe evropske države u redovno članstvo Ujedinjenih naroda.

Na pitanje, koja je, nakon svih rasprava, poruka srbijanskom predsjedniku Nikoliću, te da li sve to ispravno tumače u Beogradu, ambasadorka Çitaku kaže:

- Nažalost, ono što čujemo od srbijanskih zvaničnika i ono što smo čuli od predsjednika Srbije u ponedjeljak (27. februara) – dokaz su da Srbija doista živi u paralelnom univerzumu i u stanju pobijanja realnosti. No, historija se ne može ponovo pisati i realnost (na terenu) se ne može promijeniti. Nezavisnost  Kosova je činjenica i ona je priznata od većine slobodnih zemalja svijeta (113 zemalja članica UN-a, uključujući sve vodeće države Zapada – op.a.). Želim da vjerujem, da će prije, radije nego kasnije, Srbija prekinuti sa ovim dnevnim snom i prihvatiti ovu realnost – govori Çitaku.

Nadalje, odgovarajući na pitanje kako to da Beograd nije ranije, bez obzira na promjenu administracije u Washingtonu, uspio predvidjeti kako se američka politika prema Kosovu neće mijenjati, čak ni sa ulaskom Donalda Trumpa u Bijelu kuću, Çitaku ističe da su u to povjerovali samo politički naivci.

- Bilo je naivno povjerovati da bi se pozicija SAD prema Kosovu mogla promijeniti. Političari na Balkanu imaju kratku memoriju. Oni zaboravljaju da postoji jasna dvopartijska američka podrška i politika (demokrata i republikanaca) ne samo Kosovu već i cijelom regionu – smatra ona.

Kontakti sa Trumpom

Ambasadorica Çitaku, koja je, kako je to objavljeno na društvenim mrežama – napravila svoju prvu fotografiju s novim američkim predsjednikom Trumpom, potvrdila je za Avaz.ba, da je Priština već ostvarila direktne kontakte s novom vladom u Washingtonu:

- Mi smo ostvarili naše kontakte s novom administracijom i mi smo ohrabreni s nepoljuljanom podrškom što je javno i rečeno od strane ministra odbrane generala (James) Mattisa i ambasadorice u UN-u (Nikki) Haley – dodala je.


Obama i Çitaku: Amerika je uvijek snažno uz Kosovo

Odgovarajući da li, i pored toga što su svjesni gore spomenutih činjenica, u Beogradu opet žestoko govore u vezi Kosova i zbog predstojećih predsjedničkih izbora u aprilu, Çitaku kaže:

- Srbija jeste u izbornom raspoloženju, a kad god su izbori u Srbiji – tenzije u regionu rastu. Žalosno je što srbijanski političari još uvijek koriste tešku retoriku i provokativne akcije kao platformu za svoje izbore. Srbija je naš susjed i, bilo da smo blagoslovljeni ili prokleti (zbog toga), mi ćemo živjeti jedni pored drugih do kraja naših života. Zato će biti bolje da oni čim prije prihvate Kosovo. Znaju oni vrlo dobro da EU neće prihvatiti još više problema u Uniji, pa zato Kosovo i Srbija moraju normalizirati svoje odnose prije priključenja EU. To znači da Srbija mora u potpunosti priznati Kosovo – poručila je u razgovoru za Avaz.ba.

Revizija potrebna za istinu

Komentirajući da li bi zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) iz 2007.godine po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid – mogao promijeniti političku dinamiku u regionu, Çitaku je izrazila uvjerenje kako “ne može biti trajnog mira na Balkanu bez istine i pravde”. Posebno je važno, kaže, da Srbija prođe kroz proces kroz koji je poslije Drugog svjetskog rata prošla Njemačka.

- Naš region treba mir i pomirenje. Ali, ne može biti mira bez istine i pravde. Srbija mora prihvatiti historijsku odgovornost baš kao što je to učinila Njemačka nakon Drugog svjetskog rata. Nažalost, Srbija još nije promislila (reflektirala) svoju prošlost. Oni nisu prošli kroz proces denacifikacije - kazala je u pisanom odgovoru za Avaz.ba Vlora Çitaku.

Razgovarao: Erol Avdović
Izvor: Avaz.ba