Ovih dana je ispred Ministarstva kulture, omladine i sporta u Vladi Kosova generalni sekretar Veton Firzi potpisao ugovor sa gradonačelnikom Prizrena dr. Ramadanom Mujom o izgradnji olimpijskog bazena u Prizrenu, kao i gradskog stadiona u Žuru, što je povod za razgovor na našem portalu.

Veton Firzi generalni je sekretar u Ministarstvu kulture, omladine i sport Vlade Kosova od 2011. godine. Ovo ministarstvo je svih ovih godina kroz mnogobrojne projekte dalo veliki doprinos u izgradnji sportske infrastrukture, u očuvanju kulturne baštine, formiranju omladinskih centara te u mnogim drugim društvenim oblastima. Posljednjih godina izgrađeni su kulturni centri u mnogim selima i gradovima, a ministarstvo pomaže i rad mnogih omladinskih sportskih klubova.
Kosovo je nakon prijema u MOK primljeno i u mnoge svjetske sportske asocijacije. Posjetili ste Olimpijski kamp kosovskih sportista u Rio de Janeiru na ljetnjim Olimpijskim igrama. Kakav je osjećaj biti na ovom svjetskom sportskom događaju?
Veton Firzi: Kao prvo, moram naglasiti veliki uspjeh učlanjenja Kosova u Međunarodni olimpijski komitet gdje je nakon toga krenuo prijem kosovskih sportskih institucija u mnoge međunarodne sportske institucije, posebno prijem Fudbalske federacije Kosova (FFK) u FIFA i UEFA i slično, mislim i na ostale sportove gdje je, samim tim, Majlinda Kelmendi svojim nastupom na OI očarala svijet džudoa, a posebno obradovala narod Kosova, osvojivši zlatnu olimpijsku medalju na svom prvom nastupu na tako velikom i popularnom sportskom događaju kao što su Olimpijske igre. Potrebno je istaći da mi godinama pomažemo njen rad u tom sportu te smo je pomagali i na pomenutom sportskom događaju, dakle sve ono što je potrebno da bi se postigao takav rezultat, tj. osvajanje zlatne medalje. Svakako da su i ostali sportovi na Kosovu pod našom ingerencijom te im pomažemo koliko smo u mogućnosti poput košarke, odbojke, futsala i slično koji se, takođe, takmiče na međunarodnoj sceni, dok ćemo  ove godine pokušati izgraditi i Nacionalni centar za džudo u Peći, da bismo razvili džudo u regiji koja daje takve šampione poput Majlinde Kelmendi, čija je džudo ekipa veoma uspješna, kako na Kosovu tako i šire, te vjerujem da će nastaviti sa takvim uspješnim rezultatima. Takođe, ove godine, čim vremenski uslovi dozvole, počinjemo sa projektima renoviranja dva najveća i najbolja fudbalska stadiona na Kosovu, a to su gradski stadion u Prištini te nakon toga u Mitrovici, a u izgradnji je i nacionalni fudbalski stadion, prošli smo dvije faze, finansira Vlada Mađarske, tj. njihove građevinske kompanije, gdje ćemo mi dobiti SOFT-kredit po vrlo povoljnim uslovima te su njihove kompanije, po dogovoru, dužne završiti izgradnju stadiona do kraja naredne godine, tj. do kraja 2018. navodi Firzi. Taj nacionalni stadion, jer eto naša fudbalska reprezentacija nastupa na međunarodnoj sceni, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, biće kapaciteta od 25 000 mjesta za sjedenje.
Ako se vratimo na pitanje mog odlaska na OI u Rio de Janeiro, tamo sam bio u delegaciji ispred našeg Ministarstva koje je posjetilo naše sportiste te je osjećaj bio fenomenalan. Ponovo se vraćam na našu Majlindu koja je bila pozitivno sportsko iznenađenje za sve, jer je Kosovo po prvi put učestvovalo na tako značajnom sportskom događaju i odmah zlatna medalja što neke svjetske države godinama očekuju. Dakle, takav događaj se ne može opisati riječima, a na njoj je da nastavi sa uspjesima gdje svi mi od nje očekujemo da ponovi ovakve ili slične uspjehe. Potrebno je reći da su domaćini, tj. Brazilci, bili vrlo naklonjeni i ljubazni prema nama te se nadam da ćemo im nekad u budućnosti i uzvratiti gostoprimstvo.
Prije par dana ste, u ime ministarstva kojeg predstavljate u Vladi Kosova, posjetili gradonačelnika Prizrena, dr. Ramadana Muju, te sa njim potpisali dva značajna projekta vezanih za opštinu Prizren. O čemu se radi?
Veton Firzi: Mogu reći da mi je bila čast da, tokom prošle nedjelje, budem gost našeg gradonačelnika dr. Ramadana Muje i njegovih saradnika, te da ispred Ministarstva za kulturu, omladinu i sport potpišemo dva kapitalna projekta za region Prizrena, ali i za sam grad. Radi se, dakle, o izgradnji Olimpijskog bazena sa evropskim standardima te uz kvalifikacije međunarodnog plivačkog saveza gdje se, nakon njegove izgradnje, mogu organizirati i međunarodna takmičenja u vodenim sportovima i slično, gdje je lokacija planirana na mjestu iza Sportske hale u našem gradu, a pored teniskih terena. Drugi kapitalni projekat je vezan za selo Žur, tj. izgradnju fudbalskog stadiona u tom mjestu, jer je to mjesto godinama imalo fudbalski klub, a svoje utakmice igrali van svog mjesta, gdje takođe završavamo i drugu fazu tamošnjeg Kulturnog centra. Vrijednost projekata je 200 000 eura. Takođe, samim tim, radimo i pomoćni stadion u gradu pod standardima UEFE te stadion  na ulazu u Suvu Reku, čija je investicija oko 700 000 eura, to će biti veliki podstrek za bolji rad fudbalskih ekipa regiona Prizrena i Suve Reke, pogotovo za FK “Liriju“.
Vaše mišljenje o kosovskom sportu?
Veton Firzi: Moje osobno mišljenje, a sve zavisi od sportskih rezultata kada su naši sportisti bili veoma uspješni u prošloj sportskoj godini, te smo, samim tim, drastično povećali budžet za kapitalne investicije, tj. da bismo poboljšali uslove za rad i napredak kosovskih sportista te očekujemo bolje sportske rezultate od prošle godine. Dakle, za početak, kako sam istakao, mi smo se opredjelili za izgradnju pomenutih gradskih stadiona i sportskih hala u kojima će trenirati i igrati svoje utakmice i košarkaši, odbojkaši, džudisti, karatisti i slično, kao i objekata za kulturu. Što se tiče budućnosti našeg sporta, on je u usponu jer imamo puno talenata u mnogim sportovima, a samim tim pogledajte našu fudbalsku reprezentaciju koja nastupa u kvalifikacijama za SP u fudbalu, što je naš veliki uspjeh te da imamo mnogo naših fudbalera, porijeklom sa Kosova, koji nastupaju u mnogim velikim i popularnim fudbalskim klubovima, što znači da je budućnost kosovskog fudbala, ali i u drugim sportovima u usponu, a mi smo, samom tom činjenicom, veoma zadovoljni i pomoći ćemo koliko je u našoj moći.
Inače, naš sagovornik je oženjen, ima suprugu i dvije ćerkice, Teu i Janu. Kako se i sam nekada bavio sportom, ističe da mu je želja da nauči golf, kao jedan od interesantnijih sportova koji nije baš popularan na Balkanu. Rekreativno sa društvom igra i fudbal i košarku pa i odbojku a mladim Kosovarima poručuje da se više bave sportom kako bi u budućnosti bili nosioci sporta na Kosovu.
Razgovor vodio: Vinetu Ganić