Intervju za agenciju Beta

Politički analitičar Azem Vllasi ocenio je da učešće najviših predstavnika Beograda i Prištine na današnjem sastanku u Briselu znači da će se razgovarati o temama ključnim za dalju normalizaciju odnosa i smatra da jedno od glavnih pitanja treba da bude - kada će Srbija izbaciti Kosovo iz svog Ustava.

- Jugoslavije nema. Rezolucija (SB UN) 1244 na koju se Srbija poziva priznaje identitet Kosova sa granicama koje su bile i koje su ostale do danas. To priznaje i plan Martija Ahtisarija i Ustav Kosova kojim je proglašena nezivisnost. Prema tome, pretenzije Srbije da se Kosovo tretira kao dio Srbije, onako kako je to (Slobodan) Milošević stavio u okviru Srbije, to je stara priča - kazao je Vllasi u izjavi za agenciju Beta.

Vllasi smatra da Srbija zvanično u Briselu treba da izjavi i potpiše da će prestati da ometa učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, jer to predstavlja veliku smetnju normalizaciji odnosa dvije zemlje. Prema njegovim riječima, treba da bude razmatrano i povlačenje međunarodnih potjernica protiv građana Kosova.

- Poslije usvajanja Rezolucije 1244 Srbija nema jurisdikciju nad građanima Kosova, pa prema tome ni pravosudni organi Srbije nemaju jurisdikciju nad građanima Kosova. Međutim, to ne znači da ćemo mi prećutati ili da nećemo procesuirati neki slučaj iz ratnog perioda - kazao je Vllasi.

On je ocjenio i da je bez riješavanja ovih pitanja teško zamisliti bilo kakav napredak u daljoj normalizaciji odnosa.

Vllasi smatra da predsjednici i premijeri dvije zemlje ne treba da se bave vozom koji iz Beograda nije stigao do Mitrovice, niti zidom kod mosta u Mitrovici.

- To su tekuće stvari, unutrašnje stvari Kosova, i Kosovo kao i svaka druga država ima pravo da čuva svoje granice i brani svoj teritorijalni integritet od bilo kakvog ilegalnog, bespravnog ulaska na njenu teritoriju. Time će se baviti neko drugi, ali te provokacije ne treba da se ponove od strane Srbije - rekao je Vllasi.

On je ocjenio i da se u Srbiji populizmom i nacionalizmom prikupljaju glasovi, međutim smatra da je riječ o provokaciji koja je dio šireg scenarija.

- Naime, ohrabrena od Rusije, Srbija hoće da ostvari neki boljitak za sebe, koji nisu uspjeli da ostvare ratom. Pipci se puštaju prema Republici Srpskoj i prema dijelu Kosova. Nisam siguran da imaju pretenzije prema cijelom Kosovu, ali prema sjevernom dijelu da - kazao je Vllasi.

Vllasi je poručio i da Srbija treba da se mane opasnog posla jer, kako je naveo, ako se počne sa prekrajanjem granica, Srbija ne može da računa da će imati mir u Preševskoj dolini.

- Kada započnu priče o granicama i teritorijalnim pretenzijama, otvaraju se novi sukobi - naveo je.