Hashim Thaçi u razgovoru sa novinarkom RSE Amrom Zejneli, Priština

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi izjavio je za RSE da su provokacije Srbije prema Kosovu dio "starog scenarija o podjeli jednog dijela teritorije Kosova". On je kazao da je ilegalni, propagandni voz bio izgovor Srbije da destabiliziju političku i bezbjednosnu situaciju na Kosovu.

"Srbija računa na pomoć Rusije i zato je jedan voz iz Rusije krenuo iz Beograda prema Kosovu. Ništa nije slučajno, već je sve planirano od Beograda", kazao je on.
Kao predsjednik zemlje i vrhovni komandant Bezbjednosnih snaga Kosova, Thaçi navodi da je od svih relevantnih institucija zatražio da u skladu sa Ustavom i zakonima iskoriste sav potencijal u službi očuvanja mira, stabilnosti i teritorijalnog integriteta.
"Sve to angažovanje je zasnovano na Ustavu i zakonima Kosova. U slučaju da se nije reagovalo i dopustilo ono što je planirala Srbija, to bi značilo kršenje Ustava i zakona", kazao je Thaçi, dodajući da će svo buduće djelovanje biti koordinisano zajedničko i u saradnji sa međunarodnom zajednicom.
Prijetnje pozivima ratom i izjavama srpskih zvaničnika da je Srbija spremna da vojskom brani kosovske Srbe na sjeveru, dodaje Thaçi, najbolji je dokaz o daljem postojanju tog ratnog scenarija u Srbiji, koji za cilj ima aneksiju, a potom odvajanje jednog dijela teritorije Kosova.
Kosovski predsjednik je naglasio da kosovski Srbi uživaju najnaprednija prava zasnovana na Ustavu i kosovskim zakonima.
"Jedina prijetnja bezbjednosti kosovskih Srba je kada ih Srbija upotrebljava za realizaciju svojih ciljeva. Albanska većina nikada nije prijetila, niti će prijetiti srpskoj zajednici. Oni su ugroženi jedino manipulacijama politike u Beogradu radi njihovih ciljeva, najprije za aneksiju tog dijela, a potom za njegovo pripajanje Srbiji. Dakle, Srbija je spremna da žrtvuje i viktimizira srpske građane na Kosovu radi svojih političkih i vojnih ciljeva, kako je to radila sa srpskim građanima i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini", naglasio je Thaçi.
Dodaje i da se riječ "rat" treba izuzeti iz nacionalističkog riječnika u Srbiji.
"Srbija danas prijeti Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, prijeti Kosovu. Postala je adresa prijetnje za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu", naglasio je on.
Nastaviti dijalog Prištine i Beograda
Thaçi smatra da prijetnja ratom srpskog rukovodstva treba da zabrine svakog, posebno za NATO i EU.
"Bez obzira na ovu napetu situaciju, pozivam Srbiju na dijalog, na mir i saradnju, kao jedini put za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i šire", naveo je Thaçi.
"Ako Srbija poziva na rat, Kosovo poziva na mir. Ako Srbija poziva na teritorijalne podjele, Kosovo poziva na integraciju u EU i u NATO", naglasio je.
Prvi čovjek Kosova kaže da je međunarodna zajednica dobro upoznata o teritorijalnim podjelama koje je Srbija ponovo aktualizovala u posljednje vrijeme.
"Ubjeđen sam da to neće moći da realizuje jer će kosovske institucije zajedno sa NATO-om garantovati sigurnost građanima Kosova bez obzira na etničke podjele", istakao je.
Thaçi smatra da se briselski dijalog o normalizaciji odnosa treba nastaviti i da on nema alternativu bez obzira na političke dnevne krize.
"Umjesto prijetnji pozivam na mir, umjesto konfrontacije pozivam na dijalog, na dobrosusjedske odnose koji će dovesti do normalizacije odnosa i pomirenja", zaključio je Hashim Thaçi.
Predsjednik Kosova, koji se nedavno vratio iz Sjedinjenih Američkih Država u kojima je održao nekoliko sastanaka sa američkim zvaničnicima, kazao je da je na osnovu prvih relacija koje je Kosovo počelo da gradi sa novom administracijom može se reći da će SAD i predsjednik Donald Trump pažljivo voditi računa o dešavanjima na Kosovu i regionu, i o euroatlantskoj perspektivi država u regionu.