Fudbalska legenda Prizrena

Iako izgubimo od Hrvatske neće biti smak svijeta, važno je da učestvujemo u kvalifikacijama...

Agim  Maloku, nekada veoma uspješan u crno-bijelom dresu lokalnog drugoligaša FK “Lirija“ u bivšoj Drugoj fudbalskoj ligi nekadašnje jugoslovenske fudbalske lige,  danas je član rukovodstva  Fudbalskog saveza Kosova   (FFK) i predsjednik ogranka za region Prizrena. 
Povod za razgovor je učešće fudbalske reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, nerješen rezultat u prvom kolu protiv Finske, kao i mnogobrojne aktuelnosti u fudbalu, s posebnim akcentom na region Prizrena.
Maloku kaže da je u Prizrenu fudbal veoma popularan i da se organizuje veliki broj takmičenja – turnira. 
“Na nivou grada organizujemo razna fudbalska takmičenja, turnire, a postoji i fudbalska liga od 14 ekipa, koja je startovala od 2007. godine, gdje se takmiče generacije od 15, 16 pa i 17 godina, što je i budućnost našeg fudbala. Mnogi od njih će završiti ili početi fudbalske karijere u kosovskim fudbalskim klubovima, posebno u lokalnom našem fudbalskom klubu FK Lirija. 
Nekada smo imali mnogo veći broj ekipa, no posljednjih godinama ne idemo na masovnost već na kvalitet, tako da imamo mali broj ekipa, njih osam, ali veliki broj talentovanih igrača u regionu Prizrena“, naglašava Maloku.
Što se tiče aktuelnosti  u fudbalskom klubu Lirija, Maloku ističe da  mu je drago da su naslednici njegove generacije upravo oni koji vole prizrenski fudbal i koji su nastupali u dresu lokalnog ligaša.
“Veoma mi je drago što u sadašnjem rukovodstvu našeg super-ligaša imamo poznata fudbalska imena koja su, doslovno, zamijenili naše starije generacije, a usput su i poznati biznismeni, te je fakat da ćemo dugi niz godina u budućnosti imati stabilan fudbalski klub koji  je, sa ostalim sportskim kolektivima u gradu, jedan od zaštitnih znakova Prizrena. Predsjednik kluba je Mirsad Qollaku, nekadašnji poznati centarfor, a tu su i Mameti, Dana, Krusha i drugi, te je profesionalizam u samom klubu na visokom nivou. Takođe moram istaći jaku podršku same Opštine Prizren koja pomaže u finansiranju kluba, koji se dugi niz godina takmiči u fudbalskoj Super-ligi Kosova i postiže solidne rezultate, naravno ne baš onakve kakve bi mi željeli jer smo ranijih godina bili uvjek prvi vrhu tabele, no trenutno smo tu gdje jesmo. Ne oskudevamo sa kvalitetnim fudbalerima, no s obzirom na činjenicu da su se mnogi fudbalski klubovi iz drugih gradova na Kosovu pojačali mi imamo ipak dobre šanse za visok plasman u ovoj sezoni. Kad već pomenusmo naše fudbalske klubove sa Kosova u njih se dosta investira, no veliki problem predstavlja infrastruktura, tj. finansiranje u fudbalske stadione koji su prioritet za učešće na međunarodnim fudbalskim takmičenjima, jer smo odnedavno i član međunarodnih fudbalskih Institucija poput FIFA i UEFA te moramo poboljšati mnogo toga pomenutog. Dakle, imamo veoma kvalitetne fudbalere i ovdje i vani no, kako rekoh, moramo pojačati infrastrukturu  jer ako nemamo uslova za rad onda ne možemo imati uspjeha na međunarodnom planu te je krajnje vrijeme da ova sadašnja Vlada Kosova, a posebno Ministarstvo za sport mnogo više učine za sport, posebno za fudbal. Ne kažem da ništa nisu uradili do sada, svih ovih proteklih godina, no mora se raditi još mnogo više jer ako na Kosovu imamo sedam velikih fudbalskih regiona nimalo nije problem za jednu državu finansirati sedam velikih fudbalskih stadiona te prateće objekte i sve ono što uz to ide gdje se pomenuto može odraditi za nepunih godinu dana da bi se uskoro mogli takmičiti na međunarodnoj fudbalskoj sceni“, ističe Maloku.
Fudbalsku reprezentaciju Kosova Maloku ocjenjuje veoma kvalitenom, pogotovu igrače koji nastupaju u inostranstvu.
“Kada pričamo o našoj fudbalskoj reprezentaciji mogu reći da imamo jako dobar kvalitet fudbalera i ovdje na Kosovu, a posebno u inostranstvu. To je pokazala i utakmica prvog kola kvalifikacija protiv Finske, gdje mogu reći da je nerješen rezultat nerealan, jer smo igrali mnogo bolje i kvalitetnije od domaćina, ali nam je nedostajalo još malo sportske sreće, mogli i pobijediti. No, ni to nije mjerilo da smo dobra i kvalitetna fudbalska reprezentacija jer se u fudbalu nikad ne zna te je sve moguće. Uzmimo za primjer i naredni susret sa fudbalskom reprezentacijom Hrvatske gdje vjerujem u pozitivan rezultat, no i da izgubimo neće biti smak svijeta jer je, po meni, mnogo je važnije naše učešće na ovako velikom međunarodnom sportskom takmičenju. Veoma mi je drago što smo uspješno startovali, ostavili dobar utisak, a manje je važno hoćemo li se kvalificirati, važnije je da se za nas čuje širom svijeta“, kaže Maloku.
U okviru lokalnog fudbalskog udruženja na čijem je čelu Maloku ističe da imaju ingerenciju, odnosno da prate i fudbalske sudije regiona Prizrena kojih ima oko 30 a do prije par godina za ovo zanimanje nije bilo nikakve zainteresovanosti.
“Prijemom Kosova u FIFA i UEFA, imamo veliko interesovanje za  prijem u sudijsku organizaciju gdje postoje određeni kriterijumi koji se moraju ispuniti. Organizujemo seminare a oni uspješni dobijaju sertifikate sa kojima mogu suditi, za početak, u onim najnižim fudbalskim ligama. Fudbalske sudije imamo u svim fudbalskim takmičenjima, i kvalitetnije i one manje kvalitetne. Pomažu nam mnogi fudbalski stručnjaci ili instruktori iz FIFA iz regiona, dolazili iz Finske, gdje pomažu savjetima ili na terenu našim fudbalskim sudijama da budu što bolji i kvalitetniji, te da jednoga dana predstavljaju Kosovo i sude i međunarodne fudbalske mečeve, bilo na takmičenjima ili prijateljskim fudbalskim utakmicama“.
U prizrenskom regionu postoji veliki broj škola fudbala koje vode provereni fudbalski asovi sa ovih prostora. Jedna od najstarijih i najpopularnijih škola fudbala je upravo ona iz lokalnog FK Lirija.
“Upravo tako, jedna od najpopularnijih fudbalskih škola je ona u lokalnom super-ligašu Liriji koja postoji dugi niz godina, koja se uspješno takmiči u svom rangu takmičenja i iz koje su izrasli veoma dobri i kvalitetni fudbalski asovi poput Ajazaja ili Vedata Muriqija, koji su sada i naši fudbalski reprezentativci. Nadam se da ćemo i ubuduće imati tako izvanredne fudbalske talente jer ih pratimo na skoro svakoj utakmici ili takmičenju te je, po meni, sasvim dobra fudbalska budućnost naših mladih fudbalera u prizrenskom regionu“. 
Na kraju razgovora je Agim Maloku, jedna od najvećih legendi prizrenskog fudbala, poručio omladini da se bave bilo kojim sportom, a posebno fudbalom, te da više vremena provode u prirodi ili sportskim terenima, a manje u zagušljivim kafićima ili za kompjuterom.