Povodom nove školske godine

U povodu početka nove školske 2016/17. godine, čiji je datum ove godine pomjeren za 5. septembar, razgovarali smo sa profesorom razredne nastave Afitom Fejzom, učiteljem u jednoj od najstarijih osnovnih škola u Prizrenu – "Mustafa Bakiju".

Pofesor razredne nastave Afit Fejza za naš portal govori o razlozima za odlaganju početka nove školske godine, o obezbjeđivanju udžbenika, broju učenika, kao i kako njihova škola dočekuje ovu školsku godinu.
"Početak nove školske godine je pomjeren iz prostog razloga što udžbenici za ovu godinu nisu još spremni te je Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije (MONT) prije nekoliko dana izdalo saopštenje svima onima koji su u kosovskom obrazovanju da je datum pomjeren iz pomenutog razloga. Što se tiče upisa novih učenika u našoj školi mogu vam reći da taj broj drastično opada, dakle radi se i o drugim osnovnim školama u gradu, bez obzira iz koje nacionalne zajednice ti učenici dolaze, te ove nove školske godine imamo upisanih šest učenika u prvom razredu te smo veoma zadovoljni jer, uzmimo za primjer, prije par godina nismo imali upisanih učenika u tom broju. Očekujemo da će udžbenici za naše učenike  u nastavi na albanskom, bosanskom i turskom jeziku biti podjeljeni u ponedjeljak kako bi na vrijeme počeli sa radom". 
On posebno ističe značaj besplatnih udžbenika koje svake godine obezbjeđuje Ministarstvo obrazovanja.
"S obzirom na tešku ekonomsku krizu na nivou čitavog Balkana mislim da je veliki plus što MONT svake godine dodjeljuje besplatno udžbenike za učenike, te je na roditeljima da dodaju još pedesetak eura, po meni, za sve ono što treba jednom učeniku - poput školske uniforme, obuće i školskog pribora što je, svakako, ono pozitivno u ovoj našoj priči. Potrebno je da kažem da smo iz BiH za učenike prvog razreda dobili knjigu 'Put u Slovodar' dok se ranije zvala 'Put u Slovograd' što je kakva-takva pomoć našoj djeci te se moram posebno zahvaliti donaciji iz republike Turske koji nam uvijek pomaže sa donacijama te su nam ovoga puta donirali 15 kompjutera za sve naše učenike što je veliki plus za sve nas“, ističe Fejza. 
Škola "Mustafa Bakiju" ove godine ima novu direktoricu. 
"Ove školske godine došlo je i do promjena na rukovodećem mjestu te sada imamo i direktoricu škole, a od prije par dana i njenog zamjenika, takođe je u pitanju žena gdje je, uz Savjet škole, takođe sastavljen od žena, te je ovo vjerovatno jedinstveni primjer na Kosovu da žene rukovode našom školom pa vjerujem da ćemo biti najuspješniji u regionu Prizrenu, naravno uz pomoć i nas muškaraca", kaže uz smijeh učitelj Fejza. 
U nastavi na bosanskom u ovoj školi radi tri profesora-učitelja, jedna vaspitačica, jedna profesorica-savjetnik, te profesorica engleskog jezika. Nastava se izvodi u kombinovanim odjeljenjima gdje se kombinuju prvi i treći razred, drugi i četvrti razred, dok se u petom razredu i predškolskom odjeljenju nastava izvodi zasebno. 
Multietnička osnovna škola "Mustafa Bakiju" jedna je od najstarijih škola u Prizrenu. Renovirana je 2013. godine donacijama USAID-a i opštine Prizren. Nastavu na sva tri zvanična jezika, tj. albanskom, bosanskom i turskom jeziku pohađa preko 1200 učenika u tri smjene. Škola posjeduje 24 učionice, dvije savremene laboratorije, fiskultuirnu salu i sportsko  igralište, moderne kabinete za prirodne nauke, salu sa kompjuterima, školsku biblioteku i još puno toga što je svrstava u modernije uređene škole u opštini Prizren.