Thaçi za Radio Slobodnu Evropu

Predsjednik Kosova, Hashim Thaçi, u intervjuu za RSE je izjavio da će javna rasprava o demarkaciji granične linije između Kosova i Crne Gore početkom avgusta biti od važnosti za proces ratifikacije ovog sporazuma.

Kako je kazao, na Kosovu je danas stvoreno pogodnije okruženje ispunjeno nadom i optimizmom da se pitanje demarkacije neće politizovati, već da će se postići jedinstven stav cijelog političkog spektra u interesu države, a ne dnevne politike.

Inače, okrugli sto o demarkaciji granice sa Crnom Gorom održaće se 3. avgusta, odlučilo je Predsjedništvo Skupštine Kosova na zahtjev nekoliko poslanika.

Očekuje se da će se tom prilikom predstaviti mišljenja stručnjaka, civilnog društva, na izvještaj Državne komisije o Sporazumu o demarkaciji između vlade Kosova i Crne Gore. Ovom sporazumu se osim kosovske opozicije protivi i jedan broj poslanika vladajućih partija.

Thaçi se nada da će predstojeća debata pomoći u podizanju svijesti da se ovako važna pitanja diskutuju u interesu države, a ne u interesu neodrživih političkih ciljeva.

"Moja poruka političkom spektru je da o tome održimo debatu, da dođemo do pravednih zaključaka, i da se to pitanje izglasa kako bi se jednom zauvijek okončalo. Ratifikacija granice sa Crnom Gorom podrazumjeva dalju konsolidaciju naše države, ali i sigurnu euroatlansku perspektivu", kaže Thaçi i dodaje: "Svako kašnjenje ili, ne daj bože, neuspjeh ratifikacije, podrazumjevalo bi teške posljedice po euroatlansku budućnost Republike Kosova. Te posljedice znače nedobijanje vizne liberalizacije, ali drugi rizik koji može da se desi jeste da Evropska komisija povuče preporuku o viznoj liberalizaciji."

Thaçi je, takođe, izrazio nadu da je većina na Kosovu posvećena implementaciji zajedničke državne agende, bilo da se radi o poziciji ili opoziciji.

"Želim da vidim da će se i 3. avgusta održati jedna diskusija u optimističkom tonu za evropsku budućnost Kosova. Ubjeđen sam da ćemo, ukoliko stojimo zajedno, postići još veće uspjehe nego ranije. Pozivam sve da ostave svoje političke dnevne i partijske interese po strani i da služe državnim interesima i interesima građana Kosova“, naveo je Thaçi.

Predsjednik Kosova govorio je i o budućnosti dijaloga sa Srbijom, o važnosti implementacije svih postignutih sprazuma, ali i o postizanju jednog, većeg sporazuma koji bi podrazumevao pomirenje naroda dveju država.

Govoreći o zastoju u formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, predsjednik Thaçi je naveo da kosovske institucije imaju obavezu da u potpunosti poštuju odluku Ustavnog suda po tom pitanju.

"Želim da vjerujem da će i Vlada Kosova u bliskoj budućnosti objaviti u javnosti formiranje Upravljačke grupe za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom koja neće imati ni zakonodavni ni izvršni karakter,već koja će biti u skladu sa lokalnom samoupravom evropskih standarda, radi međusobne saradnje između opština. Osnivanjem ove grupe i radom na formiranju Zajednice, Srbija se istovremeno obavezuje na sprovođenju tri pitanja koja su u zastoju, posebno onih koji se tiču mosta nad Ibrom, energetike i ostalih“, naveo je Thaçi.

Thaçi je kazao da se sav potencijal treba koncentrisati na implementaciji sporazuma, ali i da je potrebno proširiti dijalog, jer je "nemoguće da dijalog o tehničkim pitanjima traje beskonačno".

"Podržavam jače političko angažovanje, posredstvom EU uz podršku SAD-a, na jednom širem okviru političkog dijaloga koji podrazumjeva dobre odnose između Kosova i Srbije, pomirenje naših država i naroda, i saradnju u evropskom duhu", rekao je Thaçi.

Kako je dodao, bilo bi od interesa da se radi na postizanju jednog obuhvatan političkog sporazuma koji bi podrazumevao pomirenje i saradnju između države Kosova i Srbije.

"To će se desiti prije ili kasnije", rekao je predsjednik Kosova.