Predsjednik Demokratske stranke Vatan

Radiću na afirmaciji i širenju stranke van dragaške opštine, prije svega mislim na formiranje opštinskih odbora u Prizrenu i Prištini. U dosadašnjem radu afirmisani smo isključivo kroz Koaliciju "Vakat", pa je DSV nekako ostajao u pozadini. Međutim, došlo je do određenih promjena kako u odnosu sa koalicionim partnerima, tako i u načinu glasanja... DSV ima sopstvene kapacitete da sarađuje sa svim državama u regionu i šire u kojima ima naše populacije.

Na četvrtoj redovnoj izbornoj Skupštini Demokratske stranke Vatan (DSV), održanoj 16. maja, izabrano je novo rukovodstvo na čelu sa novim predsjednikom Usmenom Baldžijem.
U intervjuu za Gorapress predsjednik DSV Usmen Baldži iznosi planirane aktivnosti koje su predviđene njegovim programom.
Gospodine Baldži, vi ste u više navrata bili imenovani na raznim političkim funkcijama ispred DSV-a i Koalicije Vakat, a nikad do sada na pozicijama u stranačkim organima.
Usmen Baldži: Ne bih se baš u potpunosti složio. Istina je da nisam imao rukovodeće pozicije unutar stranke, ali sam permanentno bio član Glavnog i Izvršnog odbora stranke, što je uz predsjednika i potpedsjednika, te predsjednika Glavnog odbora, svakako rukovodeća pozicija. Međutim iz mog centra, Broda, izrazili su želju da me kandiduju za mjesto predsjednika stranke, što sam ja prihvatio, kandidovao se, i na Skupštini stranke dobio podršku.
Ono što sam rekao a smatram da je vrlo značajno, to je da sam ja samo prvi među jednakima, i da sam ja zapravo preuzeo obavezu vođenja stranke u izuzetno teškom momentu, te da očekujem maksimalnu podršku mojih dugogodišnjih saradnika u stranci.
Koji su zapravo vaši lični motivi za preuzimanje stranke, uprkos tome što je, kako i sami kažete, izuzetno težak momenat za stranku?
Usmen Baldži: Momenat je težak zato što je došadašnji predsjednik naprasno dao ostavku. Puno je stvari ostalo nedorečeno i nezavršeno, na pola puta, pa je zbog toga došlo do nekog tihog zastoja. Sada sve to treba stabilizovati i vratiti u normalu. Moj motiv za prihvatanje  kandidature je zapravo dugogodišnje iskustvo na političkoj sceni, kao i jasna vizija kako ojačati stranku, a time i otvoriti novo poglavlje.
Možete li nešto konkretno da kažete o vašoj viziji i programu stranke?
Usmen Baldži: Naravno, najpre kao prvo želim sačuvati kurs djelovanja stranke sa prepoznatljivim ciljevima, od osnivanja uz iznalaženje novih mogućnosti za promjenu načina djelovanja, a sve u cilju bolje komunikacije sa građanima tj. biračima. U tom pravcu planiram redovne posjete odborima po selima, kao i obavezno prisustvo aktivista po selima prilikom realizacije projekata infrastrukture i njihovog svečanog otvaranja. Također, jedan od mojih prioriteta je permanentan rad na očuvanje jedinstva stranke. Sve ću učiniti kako bi se očuvalo jedinstvo u stranci. Redovno ćemo vršiti analiziranje rezultata izbora na osnovu kvantitativnih i kvalitativnih pokazatelja. Sastavljanje izbornih lista kao i podjele vlasti nakon izbora na osnovu izbornih rezultata, koji su baza za formiranje kriterijuma. Ovo su neki od načina kojima ću komunicirati.
Šta je u svemu ovome najbitnije?
Usmen Baldži: Smatram jako bitnim poštovanje odluka organa stranke što je od ključnog značaja za normalno funkcionisanje. Iz tog razloga nijednog momenta nijednu odluku neću donositi mimo organa stranke, što znači da su Glavni i Izvršni odbor stranke organi čije su odluke iznad svakog pojedinca, pa i mene kao predsjednika.
Želim da pojačanim pritiskom na Vladu Kosova kao i na druge instance i relevantne institucije tražim dosljednu primjenu zakona o decentralizaciji i realizaciji obećanja da će se Opština Dragaš decentralizovati, odnosno formirati nova opština.
Također, želim da posebnu pažnju posvetim na afirmaciji i širenju stranke van dragaške opštine, prije svega mislim na formiranje opštinskih odbora u Prizrenu i Prištini. U dosadašnjem radu afirmisani smo isključivo kroz Koaliciju "Vakat", pa je naš politički subjekat nekako ostajao u pozadini. Međutim, došlo je do određenih promjena kako u odnosu sa koalicionim partnerima, tako i u načinu glasanja, a i zahtjevom naših članova i simpatizera iz ovih gradova.
Jedan od važnih segmenta kome ću posvetiti pažnju je i saradnja sa Bošnjacima i Goranima van Kosova: BiH, Crna Gora, Sandžak, Makedonija...
Do sada je ova saradnja svedena isključivo na djelovanje kroz Koaliciju Vakat, međutim DSV ima sopstvenih kapaciteta da sarađuje sa svim državama u regionu i šire u kojima ima naše populacije. Svakako da im želimo pomoći u organizovanju u zemljama boravka i naravno zatražiti od njih ozbiljnost u uzimanju učešća u glasanju. Iznalaženje finasijskih i drugih mogućnosti za posjete našoj dijaspori u zapadnoj Evropi su takođe moji prioriteti, kao i redovne posjete našima u Republici Turskoj i slično. Organizovanje okruglih stolova u vrijeme ljetnih odmora su jedan od najboljih načina da se približimo i upoznamo se sa problemima naših građana.
Važna karika je svakako očuvanje i razvoj obrazovanja na bosanskom jeziku na svim nivoima. U tom pravcu smatram prioritetnim otvaranje novih smjerova u Srednjoškolskom centru "Ruzhdi Berisha" u Dragašu, te želim raditi na stvaranju  obrazovnog kadra koji će odgovarati tržištu rada na teritoriji opštine Dragaš i šire. U saradnja sa univerzitetskim centrima na Kosovu i regionu radićemo i na pomoći prilikom upuisa studenata iz Gore.
Gospodine Baldži, recite nam nešto vezano za problem zapošljavanja. Šta planirate da uradite kako bi se povećao broj zapošljenih iz naše zajednice?
Usmen Baldži: Kao politički subjekat koji za sada vrlo malo participira u vlasti, a u skladu sa učešćem, pomagaćemo u stvaranju uslova za otvaranje novih radnih mjesta.
Faktori koji mogu biti nosioci u amortizaciji ovog problema, su Opština Dragaš i Vlada Republke Kosova, na prvom mjestu, oni su ti koji bi mogli i morali podržati našu Opštinu u pravcu izgradnje infrastrukture za privatna ulaganja, kao i pravne podloge za lakše dobijanje saglasnosti za investicije, prije svega na polju razvoja turizma, poljoprivrede i stočarstva, kao i iskorišćavanje ostalih gorskih potencijala, odnosno resursa.
U posljednjoj deceniji stanovištvo Gore je podijeljeno i posvađano. Političke partije iz Gore su i u Opštinskom parlamentu podijeljene. Nema konsenzusa oko izbora potpredsjednika iz manjinske zajednice, i trenutno nema ko da nas predstavlja sa te pozicije. Šta planirate da uradite da bi se postiglo preko potrebno jedinstvo?
Usmen Baldži: Želim posebno naglasiti na neophodnost uspostavljanja i produbljivanja saradnje sa svim političkim subjektima u Gori. Bez obzira na naše programske i ideološke razlike, mnogo je dodirnih tačaka oko kojih možemo i moramo sarađivati, naravno ukoliko želimo dobro našem narodu. Tu su i još mnoge druge aktivnosti, kao na primjer, rad sa omladinom kroz formiranje kluba mladih, kao i podrška njihovim aktivnostima. Intenziviranje kontakata sa centralnim institucijama na Kosovu. Inteziviranje kontakata sa međunarodnim faktorima na Kosovu, kao i redefinisanje saradnje sa koalicionim partnerima na lokalnom i centralnom nivou. Sve ovo radi poboljšvanja saradnje i lakšeg ostvarenja postavljenih ciljeva.
Već ste imali sastanak Glavnog Odbora, prvi sastankak nakon vašeg izbora. Da li ste već donijeli neke konkretne odluke?
Usmen Baldži: Da, imali smo sastanak Glavnog odbora, sa dosta obimnim dnevnim redom. Nekoliko tačaka je izbačeno u fazi prihvatanja dnevnog reda, među kojima i imenovanje potpredsjednika, sekretara i portparola stranke. Konstatovano je da postoji sukob sa Statutom stranke, pa je preovladalo mišljenje da se pristupi izmjeni statuta.
Tako, Statutarna komisija, pojačana sa nekoliko pravnika, dobila je mandate da izvrši potrebne izmjene kako bi se u daljem radu otklonili nedostaci, nakon čega će se zakazati Vanredna skupština stranke na kojoj će se priložiti prijedlog sa izmjenama i uz eventualne korekcije, prihvatiti izmjene.
U zavisnosti od izmjena u Statutu, izvršiće se imenovanje preostalih organa stranke.