Premijer Albanije Edi Rama za N1

"Kad Albanija igra s Grčkom, sve je manje-više isto na ulicama i na stadionu, atmosfera je vrlo užarena. Mi smo Balkanci i vrele smo krvi. To se ne može promjeniti i, kad igramo jedni protiv drugih, moramo se nositi s tom užarenošću, ali to je ipak samo fudbal"

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je, u ekskluzivnom intervjuu za N1, da je nakon susreta sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem otvoreno novo poglavlje i da Srbija nije neprijatelj Albanije, ali ne treba ni da bude samo susjedna država.
"Iako se ne slažemo u svemu, a prije svega u vezi s Kosovom, imamo odgovornost da shvatimo ogroman potencijal koji se krije u mogućem partnerstvu između Albanije i Srbije. Partnerstvu za budućnost, zasnovanom na strateškim potrebama regiona i naših naroda", rekao je Rama i podsjetio da su Srbija i Albanija imali "veoma tešku prošlost".
"Imali smo dugogodišnji prekid komunikacije i vrlo dramatičan period zbog režima u Beogradu i etničkog čišćenja na Kosovu, ali smo apsolutno uvjereni da je u našim rukama sasvim novo razdoblje i da se ogroman broj prilika nalazi pred našim zemljama", rekao je albanski premijer.
Dodao je da Srbija može i treba da postane izuzetno važan saveznik Albanije "kako bismo od Balkana napravili prostor gde će ljudi konačno naći, ne samo mir, već mir za koji vrijedi živjeti".

O pominjanju Kosova na konferenciji sa Vučićem

Odgovarajući na pitanje o problemu koji je nastao nakon pominjanja Kosova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem, premijer Albanije je rekao da "to nije njegov niti problem Albanaca".
"To je problem Srbije i Srba, makar onih koji se osjećaju isprovocirano, da shvate da to nije provokacija. To je samo poziv da se sagleda i prihvati realnost, jer nisam sanjao i ispričao ljudima svoj san na konferenciji", rekao je Rama.
On dodaje da je to realnost koju je priznalo više od polovine zemalja Ujedinjenih nacija.
"Realnost je i to da što prije Srbija to prihvati, bolje po Srbiju, jer će to biti trenutak kad ćete se osloboditi košmara zbog kog se osjetite isprovocirano kad provokacije uopšte nema", objašnjava Rama.
Premijer Albanije smatra da "nema istinskog prijateljstva kad se istina skriva".
"Istina ponekad nije prijatna, ali je mnogo dragocenija i neophodnija od skrivenih i licemernih izjava. Ja se ne osjećam isprovocirano kad neko kaže suprotno. Tako se to ovdje doživljava, ali ja to razumijem. Opravdano je. Tako da ćemo strpljivo čekati, a ja ću istinu ponoviti kad god osjetim da je neophodno, jer u svakom trenutku morate biti svijesni da je to jedina istina", kaže on.
Rama kaže da su stanovnici Balkana pronašli mir.
"Ali ne zato što su anđeli, daleko od toga, već zato što vjeruju svojim instinktima i sanjaju da budu deo Evrope. Istovremeno, Evropa treba da zna da je taj mir na staklenim nogama i ako nastave s pričama o teškoćama u vezi s proširenjem, na Balkanu se mogu suočiti s gubitkom strpljenja, a to bi tek tad bio zaista velik problem", smatra on.

"Nema dokaza za trgovinu organima"

Odgovarajući na pitanje u vezi sa kaznama za ratne zločince koje traži albanska strana, ali i kaznama za ljude koji su činili zvjerstva, poput trgovine organima Srba sa sjevera Albanije, što traži srpska strana, Rama je rekao da je uvijek čvrsto podržavao sve pravosudne procese.
"Podržavali smo da bismo se oslobodili duhova prošlosti, ali i da bi odgovorni bili kažnjeni. S druge strane, ne treba da budemo žrtve mitova, kao što je to s organima. To je samo mit jer dokaza nema. Prethodne albanske vlade, kao i naša, svom snagom su podržavale svaku istragu, svaki pokušaj da se na svijetlost dana iznesu događaji iz prošlosti", kaže on.

"Niko ne sanja Veliku Albaniju"

Govoreći o incidentu na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija u Beogradu, Rama smatra da je taj događaj bio neprikladan i da je otkrio koliko su teško održivi mir i saradnja koja bi taj mir učinila značajnim.
"To nam je pokazalo koliko je sve to na klimavim nogama, zbog dugog niza godina najužasnijih krvavih sukoba i nepoverenja. Ali istovremeno smatram da je ogromna pažnja javnosti i politizacija tog nesrećnog događaja bila apsolutno neprimjerena", rekao je Rama.
On tvrdi da niko u Albaniji i među Albancima ne sanja Veliku Albaniju.
"Nažalost, Velika Albanija već dugo je teza o kojoj ne pričaju Albanci, već oni koji možda nisu srećni što su Albanci danas u boljoj poziciji nego ranije", kaže Rama.
Albanski premijer tvrdi da se incident sa dronom, za koji kaže da "albanska strana nije imala ništa s tim" dogodio u Albaniji, da ne bi bilo scena kao u Beogradu
"Niko na stadionu ne bi govorio 'ubij Albanca' odnosno 'ubij Srbina' u tom slučaju, i niko iz naše vlade ne bi krivio drugu stranu jer je to nešto što se dogodilo u Beogradu i srpske vlasti su imale priliku to da istraže", izjavio je Rama.
On je uvjeren da će se u Albaniji odigrati "prava fudbalska utakmica i da neće biti još jedna arena za politizaciju fudbalske utakmice".
"Drugo, budimo iskreni, kad ovde igraju Partizan i Crvena zvezda, to liči na rat. U svakoj zemlji postoje derbiji koji podsjećaju na rat. Na Balkanu je to derbi između Srbije i Albanije, trenutno. Zato, samo polako i ne pravimo preveliku frku oko toga", poručuje albanski premijer i dodaje:
"Kad Albanija igra s Grčkom, sve je manje-više isto na ulicama i na stadionu, atmosfera je vrlo užarena. Mi smo Balkanci i vrele smo krvi. To se ne može promjeniti i, kad igramo jedni protiv drugih, moramo se nositi s tom užarenošću, ali to je ipak samo fudbal", zaključio je Rama.