Udruženje Crnogoraca na Kosovu ovih je dana registrovalo novoformiran košarkaški klub “Future” u Košarkaškom savezu Kosova. Klub će okupljati igrače crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu kao i sve prijatelje Crne Gore.

O budućim aktivnostima Udruženja Crnogoraca i planovima ovog kluba vezanim za podršku Košarkaškom savezu Kosova i lobiranje za članstvo u FIBA, kao i planovima o ulasku u Super košarkašku ligu Kosova, razgovaramo sa njegovim predsjednikom Slobodanom Vujičićem.

Slobodan Vujičić spada u red mladih i perspektivnih političara crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu. Osnivač je prvog udruženja Crnogoraca Kosova nakon rata, te osnivač Crnogorske demokratske stranke (CDS) prvoj u historiji postojanja Crnogoraca na ovim prostorima i začetnik rješavanja ustavno-pravnog položaja crnogorske nacionalne zajednice na  Kosovu.
Rođen je 1970. godine u Prištini gdje je i završio osnovnu i srednju školu. U Prištini studira DIF i pravo no zbog političkog progona od strane režima Slobodana Miloševića te svojim aktivnostima i željom za povratak nezavisnosti republike Crne Gore ne uspijeva završiti studije.  Prije rata je radio kao referent za rad i radne odnose u tadašnjoj EPS, a sadašnjem KEK-u. Profesionalno se bavio košarkom i igrao za KK “Kosovo Polje” te prošao sve kategorije u klubu i aktivno igrao do 1995. godine. Suorganizator je prvog multietničkog kampa za djecu u Vushtriji koji se organizovao 2008. godine. Razveden je i otac je dvije ćerke Jelene i Ksenije.

Treba istaći da su i udruženje i Crnogorska demokratska stranka multietničkog karaktera koje pored Crnogoraca koji žive na Kosovu okupljaju i sve ostale građane Kosova koji vode porijeklo iz republike Crne Gore, poput Albanaca, Bošnjaka i drugih, a okuplja i prijatelje Crne Gore.

Recite nam nešto više o vašem novoosnovanom košarkaškom klubu ”Futura” koji će se od ove takmičarske sezone takmičiti u prvoj košarkaškoj ligi Kosova.

Slobodan Vujičić: Upravo je ovih dana, tačnije u utorak 16. ovog mjeseca formiran košarkaški klub "Futura" koje je formiralo udruženje Crnogoraca Kosova gdje je istog dana registrovan u Košarkaškom savezu Kosova (KSK), u prisustvu predsjednika KSK-a Fatmira Gashija, člana borda KSK-a Fadila Sahitija, generalnog sekretara KSK-a Nazmi Paqarade. Ovaj klub će okupljati igrače crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu, dijasporu Crne Gore na Kosovu te prijatelje Crne Gore.
Između mnogih ciljeva i zadataka koje smo postavili sebi su i unapređenje i razvoj košarkaškog sporta kao i promocija Kosova kao naše domovine i Crne Gore kao naše matične države, te jačanje dobrosusjedskih odnosa Kosova i Crne Gore. Radićemo na promociji crnogorske nacionalne zajednice i dijaspore Crne Gore na Kosovu i daćemo punu podršku Košarkaškom savezu Kosova i lobiraćemo za članstvo u FIBA. Uvijek ćemo promovisati i unapređivati multietničnost i zalagati se za učešće u zvaničnim i drugim manifestacijama zasnovanim na interesima košarkaškog sporta.

Možete li nam reći koji će košarkaši nastupati za vaš klub, da li amateri ili profesionalci i da li imate eventualna pojačanja iz Crne Gore?

Slobodan Vujičić: Nažalost, o igračima, trenerima i upravi ne mogu vam trenutno reći ništa konkretnije jer se ekipa zvanično okuplja 20. septembra tako da je odluka predsjedništva kluba da se do tog datuma ne oglašavamo. Svakako da ćete biti obavješteni tog datuma o početku rada našeg košarkaškog kluba kada i svi mediji na Kosovu. Ono što je bitno da istaknem je da je Udruženje Crnogoraca Kosova osnivač KK ”Futura” koji će biti praktično prvi multietnički košarkaški klub na Kosovu. Naravno da su nam planovi ulazak u Super košarkašku ligu Kosova i da do tada takmičarski ojačamo naš mladi košarkaški klub kako bi narednu takmičarsku sezonu dočekali što jači. Planovi su nam takođe vezani za jačanje kapaciteta kluba, za osnivanje sopstvene škole košarke te nam je u vezi toga bitna podrška Košarkaškog saveza Crne Gore, kao i samim tim podrška  Vlade Crne Gore, ali svakako nam je potrebna i jaka podrška Košarkaškog saveza Kosova kao i Vlade Kosova.

Vaše mišljenje o košarci na Kosovu?

Slobodan Vujičić: S obzirom na moje bogato sportsko iskustvo rekao bih da je sport na Kosovu, a prije svega košarka, zanemarena. Slabo se ulaže u profitabilne sportove poput fudbala, košarke, odbojke i rukometa. Jedan od razloga je taj što nemamo neki adekvatni zakon o sportu, a drugi što se sportisti Kosova, sem stonotenisera, rvača i nekih drugih sportista, još uvijek ne mogu takmičiti u evropskim ili regionalnim takmičenjima. No vjerujem da će uskoro doći bolja vremena za Kosovski sport i da će uskoro i sportisti odavde igrati međunarodne mečeve.

Poruka našim čitaocima?

Slobodan Vujičić: Koristim priliku da pozovem sve one građane Kosova koje vode porijeklo iz republike Crne Gore, kao i prijatelje Crne Gore, da nam se pridruže kako bi zajedničkim snagama pomogli našoj domovini - republici Kosovo da se što prije priključi Evropskoj uniji po ugledu na naše pretke koji su dali veliki doprinos razvoju kosovskog društva.

Razgovor vodio: Vinetu Ganić 

Dan državnosti Crne Gore po prvi put obilježen na Kosovu



Nizom kulturnih aktivnosti udruženje Crnogoraca sa Kosova po prvi put u historiji postojanja Crnogoraca i dijaspore republike Crne Gore svečano je obilježen Dan državnosti Crne Gore na Kosovu.

Program centralne manifestacije počeo je u narodnom pozorištu u Prištini okruglim stolom na temu ”Crnogorci i sloboda. Značaj 13. jula za Crnu Goru. Crnogorci kao pokretači narodno oslobodilačke borbe i borbe protiv fašizma na Kosovu i u Albaniji”.

Na ovom izuzetno posjećenom skupu govorili su, između ostalih, i zamjenik ministra za dijasporu Ćerim Bajrami, izvršni direktor AKO Sazan Ibrahimi, analitičar Behlulj Beqaj, zamjenik EDCG Medo Balić, direktor njemačke vladine organizacije ECMI Ardijan Zeqiri, Azem Vllasi, direktorica KIC ”Budo Tomović“ Snežana Burzan, novinar i publicista Fetah Bakija te mnogi drugi.

Tokom dana nastavljene su kulturne aktivnosti. U večernjim satima predstavljena je knjiga ”Teuta“, a povodom toga specijalni gosti večeri su bili novinar i publicista Miraš Martinović, Branka Bogavac koja je iz Pariza doputovala da bi prisustvovala ovoj svečanosti, pisac, publicista i novinar Ibrahim Kadriju te pisac Esad Kamberi.



Svečani program je potom nastavljen, izvođenjem himne Crne Gore i Kosova, izvrsnim performansom poznate crnogorske operske pjevačice Aleksandre Vojvodić-Jovović i poznatog i popularnog Kosovskog tenora Riada Ymerija.

Treba između ostalog istaći da su voditelji ovog značajnog kulturnog događaja bili novinari i to iz republike Crne Gore Marko Novaković i novinarka sa Kosova Teuta Arifaj.

Od istaknutih visokih zvanica svakako treba spomenuti zamjenicu premijera Kosova i ministricu za industriju i trgovinu Mimozu Kusari-Lila, pjesnikinju i poslanika u Parlamentu Kosova Floru Brovinu, predstavnike Katoličke crkve kao i Islamske zajednice na Kosovu, predstavnike  međunarodnih subjekata te mnoge poznate akademike i intelektualce.



Drugog dana ove manifestacije organizovan je obilazak opštine Dečane gdje je svečanom dočeku osim zvaničnika opštine Dečane  prisustvovao i gradonačelnik opštine Dečane Rasim Selmanaj. Nakon toga obiđen je grob poznatog Crnogorskog pjesnika  Radovana Zogovića koji je svojevremeno, još 1932. godine objavio zbirku pjesama ”Ali Binaka" o patnji albanskog naroda.

Pored mnogobrojnih gostiju iz republike Crne Gore Dečane su posjetili i kosovski akademici Ali Podrimja i Rexhep Ferri kao i pisci, novinari i publicisti Smail Smaka, Mexhit Mehmeti, Hasan Djombaljaj, Ismet Marković - Plavnik kao i jedan broj građana Dečana.

Na spomen ploči Radovana Zogovića položeno je cvijeće te su prigodni govor održali novinar i publicista Miraš Martinović, akademik Rexhep Ferri i Slobodan Vujičić ispred Crnogorske demokratske stranke na Kosovu.

Udruženje Crnogoraca Kosova je pokrenulo inicijativu da se od septembra mjeseca u Prištini počnu tradicionalno organizirati večeri Radovana Zogovića na Kosovu te da mu se podigne bista kao i da se jedna od ulica u Prištini nazove njegovim imenom.