Dr. Refik Šaćiri: Svi Bošnjaci, bilo da žive ovdje na Kosovu ili u dijaspori, trebaju vršiti pritisak na političke partije da rade na jedinstvu, jer se partijsko nejedinstvo odražava na nejedinstvo i u našem narodu.

Dr. Refik Šaćiri spada u grupu umjerenih i veoma popularnih političara bošnjačke zajednice na Kosovu. Jedan je od rijetkih bošnjačkih političara na Kosovu koji želi jedinstvo i među političkim predstavnicima Bošnjaka i jedinstvo u narodu, te koga poštuju i politički protivnici jer je to rijetkost u kosovskom političkom životu.
Od skoro je na funkciji zamjenika ministra za Evropske Integracije u Vladi Kosova ispred Nove demokratske stranke.
Specijalizovao je patologiju i spada među tri najškolovanija i najobrazovanija patologa na Kosovu.
Rođen je u Prizrenu a porijeklom je iz Novog Sela. Osnovnu i srednju školu je završio u Prizrenu a medicinski fakultet i specijalizaciju u Beogradu.

Jedan ste od osnivača Demokratske reformske stranke Muslimana (DRSM) prve bošnjačke stranke na ovim prostorima osnovane još davne 1990. godine. Onda ste se nakon nekog vremena povukli iz politike. Koji su razlozi vašeg ponovnog angažovanja u politici?

Dr. Refik Šaćiri: Razlozi mog povratka na političkoj sceni podudaraju sa razlozima zbog kojih sam svojevremeno i izašao iz politike. Istupio sam iz politike jer su tada, u jednom trenutku, lični interesi postali preči od interesa naših društvenih interesa, tj, od interesa naše bošnjačke zajednice koja živi na Kosovu. Razmišljajući da li da se ponovo aktiviram ili ne - pojavom Nove demokratske stranke (NDS) na bošnjačkoj političkoj sceni Kosova, shvatio sam da ova stranka ima snage, prosperiteta, sposobnog kadra te dovoljno mudrosti da u ovim vremenima uzdigne naš bošnjački narod na jedan nivo koji mu i pripada. Vidio sam tu mlade i školovane ljude koji su bili spremni raditi za svoju zajednicu, a što je i rezultiralo pobjedom na lokalnim izborima. Tu sam shvatio da ja, kao sada već iskusniji političar, mogu naći sebe i dati svoj maksimalni doprinos, u nastojanjima svih nas, za bolji život svih Bošnjaka koji žive na Kosovu. Treba istaći da je cilj mog povratka te  našeg političkog djelovanja  bolja budućnost naših građana a ne  neki lični interesi.

Šta je NDS kao pobjednik na posljednjim lokalnim izborima uradila ovih par godina u selima Župe, Podgore te Prizrena?

Dr. Refik Šaćiri: NDS  je mlada stranka koja do sada nije imala predstavnike u Parlamentu, stranka koja je izašla na Parlamentarne izbore bez ijednog centa, znači sve smo sami finansirali. Osvajanje jednog poslaničkog mjesta te par zamjeničkih mjesta u ministarstvima smatramo za veliki uspjeh za jednu mladu i perspektivnu stranku. Za ovo kratko vrijeme postojanja NDS-a urađeno je na terenu dosta toga. Sve ono što smo i obećavali našim mještanima u Župi, Podgori i Prizrenu, u predizbornim aktivnostima mi smo 90% odradili, počevši od infrastrukture – pokockali smo ulice po našim selima, izgradili par sportskih objekata, uredili napajanje električnom energijom sva sela u Župi i Podgori te očekujemo i postavljanje vodovodne i kanalizacione mreže u selima gdje ih nije bilo ili su bile oštećene. Sve u svemu radimo i radićemo za bolju budućnost svih naših mještana u mjestima gdje su oni većinsko stanovništvo.

 Od skoro ste zamjenik ministra za Evropske integracije. Recite nam nešto o tom političkom angažmanu?

Dr. Refik Šaćiri: Već sam istakao da sam ispred NDS-a bio na listi za poslanika u Parlamentu Kosova a s obzirom da nisam uspio osvojiti dovoljan broj glasova u stranci je preovladalo mišljenje da ja trebam dobiti mjesto zamjenika ministra za Evropske Integracije. To je za mene jedno novo iskustvo pogotovo što se ovo ministarstvo sad skoro osnovalo te je nepoznato skoro svim građanima Kosova. Pojasniću o čemu se radi. To je jedno ministarstvo koje objedinjuje rad svih ministarstava zato što svako ministarstvo ponaosob treba da da svoj doprinos da se Kosovo približi ukidanju viza i ulasku u Evropsku Uniju. Ponavljam, prije svega, da je osnovni zadatak tog ministarstva da svi moramo dati svoj učinak, bez obzira o kojem se ministarstvu radi te svoj doprinos približavanju i ulasku u Evropsku Uniju što je prioritet vjerujem svih država na Balkanu.

Vaši planovi i planovi NDS-a u narednom periodu?

Dr. Refik Šaćiri: Pa s obzirom da je ljetnja sezona u toku, političke aktivnosti stranke su svedene na neki minimum i pošto  je mjesec Ramazana u toku, mi ćemo vjerujem, organizirati iftarske večere za naše aktiviste, simpatizere te mještane Župe i Podgore koji nas podržavaju. Što se tiče mog političkog djelovanja ja kao Refik Šaćiri ili kao jedinka ne mogu ništa uraditi, ali ako se svi mi ujedinimo... Navešću primjer, evo mi Bošnjaci Kosova  imamo tri poslanika u Parlamentu Kosova te četiri zamjenika ministara što je svakako za respekt i ogroman potencijal te iz toga proizilazi jedna očigledna činjenica da ako svi udružimo svoje snage i ujedinimo se, bez obzira kojoj političkoj stranci pripadamo, možemo mnogo toga doprinijeti našoj zajednici. Međutim ako svako vuče na svoju stranu i svi mi budemo radili na svojoj ličnoj promociji onda ćemo napraviti veliki promašaj. Ja apelujem na sve naše predstavnike koji su u Parlamentu ili su zamjenici ministarstava da nađemo jedan zajednički jezik gdje se trebamo dogovoriti i oko koga trebamo napraviti strategiju kako da ispunimo taj zajednički minimum.
Želim reći za kraj razgovora ono što sam trebao reći na početku. Sretan Ramazan svim pripadnicima Islamske vjeroispovjesti i neka ga provedu u miru i blagostanju sa svojom porodicom.
Ističem da svi Bošnjaci, bilo da žive ovdje na Kosovu ili u dijaspori trebaju vršiti pritisak na političke partije jer partijsko nejedinstvo se odražava na nejedinstvo i u našem narodu. To ne smijemo dozvoliti te još jednom apelujem na naše političare da rade na nekom minimumu zajedničkih interesa.

Rrazgovor vodio: Vinetu Ganić