Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Thomas Countryman pozdravio je "postizanje saglasnosti KFOR-a sa vladama na Kosovu i u Srbiji", ocjenivši da se "time otvara put za nastavak dijaloga Prištine i Beograda uz posredovanje EU". 

"Cjenimo činjenicu što su Priština i Beograd bili strpljivi i izrazili spremnost da riješe situaciju, dok su se o tome vodili razgovori. Želim da zahvalim KFOR-u koji je odradio neverovatan posao tokom posljednje dvije nedjelje u ispunjavaju svog mandata, te u očuvanju mirnog i sigurnog ambijenta na Kosovu. Želim da zahvalim EU za njihov važan doprinos oko ove saglasnosti i u smirivanju situacije", rekao je Countryman u intervjuu Radiju Slobodna Evropa.

Američki diplomata je ocjenio da postizanje saglasnosti doprinosi smirivanju i stabilizaciji situacije i stvara mogućnost za nastavak dijaloga Prištine i Beograda.

"Ova saglasnost omogućava nekoliko stvari: smiruje situaciju između dvije strane, što je ključno u očuvanju mirnog i sigurnog ambijenta na Kosovu. Dozvoljava ne samo KFOR-u već svim ljudima na Kosovu slobodno kretanje, što je najvažniji princip kako za SAD tako i za EU, što je i u skladu sa potrebom uspostavljanja reda i zakona na cijelom Kosovu.

Ova postignuta saglasnost stabilizira situaciju, ali ono što je najvažnije jeste da otvara put za nastavak dijaloga Kosova i Srbije uz posredstvo EU", dodao je Countryman.

On je izrazio nadu da će biti uspostavljena slobodna trgovina između Kosova i Srbije i pozvao dvije strane na konstruktivan pristup dijalogu uz posredovanje EU.

"Želeli bismo da vidimo, i vjerujemo da ćemo postići takvu situaciju, u kojoj neće biti negativnih reciprociteta između dvije zemlje, već da će biti pozitivan reciprocitet, gdje možemo vidjeti ne samo slobodno kretanje ljudi, već i slobodnu trgovinu između Kosova i Srbije. Podvlačim naše uvjerenje u upravljanje dijaloga od strane EU, i pozivam obe strane, Prištinu i Beograd da i dalje budu strpljivi i da imaju konstruktivni pristup kao prethodnih dana", naveo je Countryman.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da pitanja vezana za sjever Kosova treba da bude jedna od tema dijaloga Prištine i Beograda, jer je to u interesu obje strane.

"Vjerujemo da tehnička pitanja, koja su u korist svih građana Kosova, bilo da su u pitanju Albanci ili Srbi, gdje god živeli, na sjeveru ili jugu, treba da budu na stolu tokom dijaloga. Neminovno je da o pitanjima koja su povezana sa sjeverom treba diskutovati i u interesuje obje strane da rade na praktičan način, na rješavanju ovih pitanja iz svakodnevnog života svih građana Kosova, što je i u korist onih u Srbiji", precizirao je Countryman.

On je ponovio da je za SAD podjela Kosova za koju se, kako je naveo, zalaže Srbija, neprihvatljiva i dodao da ne sumnja da vlasti u Beogradu razumiju taj stav.

"Mislim da se Beograd jasno izjasnio da favorizuje podjelu kao rješenje. Stav SAD-a, a vjerujem i EU i ključnih zemalja EU, iako ne govorim u njihovo ime, jeste taj da podjela nije moguća, nije poželjna i nije tema dijaloga u kome posreduje EU", naveo je američki diplomata.

Countryman je ocjenio da je ovo pravi trenutak za razgovore i da obje strane imaju priliku da pokažu da primjenjuju princip mirnog rješavanja nesporazuma.

"Šta je osnovno? To su budući odnosi koje ove zemlje treba da imaju ne samo među sobom već i njihovi odnosi sa EU i svom međunarodnom zajednicom. Osnovni je princip EU da države budu sposobne da rješe nesporazume na miran način, direktnim razgovorima. Obje strane, Priština i Beograd, sada imaju mogućnost, u narednih nekoliko nedjelja, da dokažu da primjenjuju taj osnovni princip, a to je mirno rješavanje nesporazuma", zaključio je Countryman.