Rahman Sagdati: Mi Bošnjaci na Kosovu nemamo nekakvu pozitivnu političku platformu, nemamo politiku koja će braniti interese naše zajednice, nemamo političku strategiju. Ako ne budemo svi zajedno biće teže za živjeti ovdje našim budućim generacijama. Treba istaći nakon svega jednu realnost, da nijedan naš politički subjekat nije dovoljno jak da bi imao strukturu vlasti na svim nivoima, počevši od lokalnih pa sve do Parlamenta Kosova.

Rahman Sagdati je više od 20 godina na političkoj sceni Bošnjaka Kosova. Početkom 90-tih godina bio je jedan od najvećih aktivista SDA u Župi i Prizrenu. Jedini je lider neke Bošnjačke stranke na Kosovu koji živi u Župi. Trenutno predvodi Bošnjačku uniju Kosova (BUK), stranku u opštini Prizren koja je formirana prije par godina.

Šta vas je podstaklo da oformite još jedan politički subjekat na političkoj sceni Bošnjaka Kosova?

Rahman Sagdati: Bošnjačka Unija Kosova je osnovana na osnovu zbivanja na političkoj sceni Bošnjaka Kosova. Ovaj politički subjekat je registrovan 15. septembra 2009. godine, pred same lokalne izbore na Kosovu, tako da smo imali, relativno, malo dana za pripremu i eventualno uspješnost naše stranke u tim danima. Inicijativa formiranja ove stranke nije bila lokalnog karaktera, samim tim što ime naše stranke a i aktivnost govori o ujedinjenju naših Bošnjaka Kosova, jer i moje mišljenje je, a takođe i mišljenje mojih aktivista da je nama jednako drag Bošnjak iz Peći i Vitomirice, Dobruše, kao Bošnjaci iz Župe i Podgore jer mi smo svi isti i niko nije manje ili više vrijedan i niko ne treba u to da zadire.

Moje osobno mišljenje je da baš tu imamo najviše problema i da se tu javlja naša nesloga koja i dan-danas postoji jer mi se svi ne trebamo dijeliti a vjerujem da će vrijeme to pokazati. Namjera mi je bila, prilikom osnivanja ovog političkog subjekta, da svi mi budemo skupa.

Rekoh, bilo je malo vremena za inicijativu spajanja naših Bošnjaka na Kosovu, a vjerujte kome sam se god obratio i kome sam god poželio da zajedno radimo na tome i da zajedno nastupamo niko nije bio zainteresiran i čak su nas ignorisali.

Živite u Rečanu, da li mislite da je krajnje vrijeme da ovo mjesto bude i konačno opština sa većinskim bošnjačkim stanovništvom?

Rahman Sagdati: To je pitanje svih pitanja kada su Bošnjaci Kosova u pitanju i ne samo za Bošnjake u Župi kraj Prizrena jer jednaka je stvar i sa Vitomiricom i sa Gorom. Iz tih razloga ja sam oduvjek smatrao da mi ispunjavamo sve uslove po Evropskim standardima i konvencijama jer ako ćemo realno i pošteno sa našim kapacitetima u Župi imamo uslove za dvije a ne samo za jednu opštinu. No nažalost, nemamo prave ljude ili stranke koje bi mogle ostvariti tako nešto. Međutim, ja sam uvijek tvrdio da imamo uslova za tako nešto jer uzmimo za primjer samo broj našeg stanovništva u Župi. Zašto govorim da ispunjavamo sve uslove, pa eto samo Gornje i Donje Ljubinje imaju kapacitete za to, pa onda dolazi Rečane sa selima Mušnikovo, Planjane i ostala mjesta. Znači da smo svi skupa a ne podijeljeni mogli bi mnogo ranije ostvariti ona prava koja po zakonu i Ahtisarijevom planu i zaslužujemo. Iz mojih izvora sa stotinjak političkih skupova i konferencija na kojima sam do sada učestvovao i prisustvovao shvatio sam da smo jedin
stveni u jednu ili dvije partije da bi, po mojim proračunima, imali minimum 5 poslanika a maksimum  moguće i 9, da smo zajedno nastupali na tu moju inicijativu, no kao što rekoh, niko nam nije htio izaći u susret. Vidite moja namjera nije da sam ja kao neki lider jedne političke opcije i da sam neko i nešto, ja samo želim da smo svi zajedno skupa, da živimo dobro i srećno na ovim našim prostorima na Kosovu gdje vjekovima živimo.

Sa kojom bošnjačkom strankom najviše sarađujete?

Rahman Sagdati: Na osnovu mog ogromnog političkog iskustva mi želimo sa svim našim političkim subjektima da budemo korektni, mada mnogi naši politički lideri se ponašaju totalno autokratski, te ističu neke svoje autokratske odluke jer žele da se samo oni pitaju i to je mene natjeralo da formiram, sa svojim saradnicima, neki novi politički subjekat. Mi želimo i dalje dobru saradnju sa svima.

Kako ujediniti sve bošnjačke političke subjekte?

Rahman Sagdati: Trenutno radimo na pripremi jedne debate gdje želimo na jednom mjestu okupiti sve Bošnjačke političke lidere sa svojim saradnicima i gdje ćemo sa svima porazgovarati te ponuditi saradnju a da oni iznose svoja mišljenja. Još uvijek razmišljamo kako da to organiziramo. Da li ćemo pozvati i naše intelektualce ili NVO-sektor pa i naše viđenije ljude koji žive širom Kosova ostaje da se vidi. Normalno je da će mediji biti obavješteni o toj našoj inicijativi jer vjerujem da se do sada niko ranije nije dosjetio da prije svega o našoj budućnosti moramo odlučivati sami a ne neko drugi da nam kroji sudbinu.

Sve će to biti organizirano o trošku naše stranke negdje krajem oktobra mjeseca i naravno da ćemo svim političkim subjektima Bošnjaka na Kosovu poželjeti dobrodošlicu. Između ostalog treba reći da mi Bošnjaci na Kosovu nemamo nekakvu pozitivnu političku platformu, nemamo politiku koja će braniti interese naše zajednice, nemamo političku strategiju i moje mišljenje je da ako ne budemo svi zajedno biće teže za živjeti ovdje našim budućim generacijama. Treba istaći nakon svega jednu realnost, da nijedan, ponavljam nijedan naš politički subjekat nije dovoljno jak da bi imao strukturu vlasti na svim nivoima, počevši od lokalnih pa sve do Parlamenta Kosova.

Kako aktuelni predstavnicima Bošnjaka u Parlamentu Kosova zastupaju svoju zajednicu?

Rahman Sagdati: Ako želimo biti iskreni i izreći jednu realnost, što se naše bošnjačke zajednice na Kosovu tiče, od samog osnivanja naših političkih struktura nakon ratnih zbivanja nismo imali slabije predstavnike u Parlamentu Kosova. Ako krenemo hronološkim putem od prvog saziva nakon rata pa do današnjih dana, mi Bošnjaci Kosova imali smo čak i ministre u raznim ministarstvima, u medicini a sada ih nemamo. Nažalost, zadovoljavamo se biti zamjenici u raznim ministarstvima. Ipak, ja sam demokrata u duši, čestitam onim našim predstavnicima koji su ušli u Parlament  Kosova jer su izbori bili fer i demokratski i prema tome mandat je mandat ali svima pojedinačno mogu reći da su ”tanki” jer ponovno ističem bez naše zajedničke platforme i sloge ne možemo ništa postići. Naravno, da smo jedinstveni i složni nakon toga pao bi dogovor sa našom braćom Turcima jer su oni najbliži nama i tek u tom slučaju mi Bošnjaci koji živimo na Kosovu bi postigli jedan veliki respekt ne samo na Kosovu već i u regionu jer bi samim ti imali mnogo više i zamjeničkih mjesta pa i ministara, zašto da ne.

Razgovor vodio: Vinetu Ganić