Šakir Ameti: Ispočetka mi  takmičenje “Zvijezda možeš biti ti“nije izgledalo baš o.k., no kad sam otišao tamo, upoznao kolege muzičare, prošetao Baščaršijom, onda sam uvidio da je ovo takmičenje trenutno hit u čitavom regionu... Utisci su divni. U meni se probudio takmičarski duh jer imam odlične “suparnike”, kolege muzičare sa kojima će mi biti drago takmičiti se. Iako je Sarajevo geografski daleko od mog Prizrena neće mi biti teško putovati jer želim da se predstavim u što boljem svjetlu, da budem dio te manifestacije, da dokažem da na Kosovu imamo puno talentiranih muzičara.

Šakir Ameti je rođen u Prištini 1981. godine. Muzikom se bavi već 15 godina. Učestvovao je na sedam Internacionalnih muzičkih festivala u Bugarskoj gdje osvaja brojne nagrade. 2003. na festivalu u gradu Rruseu na sjeveru Bugarske osvaja 2. nagradu, a 2004. na istom festivalu 3. nagradu. 2005. godine u Velikom Trnovu osvaja specijalnu nagradu festivala za pjevačko izvođenje. 2006. godine u istom gradu na Etno Jazz festivalu je nastupio sa poznatom bosanskom sevdalinkom obrađenom u produkciji Šefćeta Hodže Šekija (nekada gitariste čuvene pop-grupe ”Vatreni poljubac”) i poznatim instrumentalistima Bugarske, među kojima i Ivo Papazov, osvoja, kako kaže, jako bitnu nagradu koja mu je jedna od najdražih. 2007. godine na festivalu u Arbanasi u Bugarskoj osvaja 3. nagradu.



Zašto baš muzika, šta vas privlači muzici?

Šakir Ameti: Muzika je moj životni poziv i dječiji san.  Svi mi dok smo klinci sanjarimo o tome šta ćemo biti.  Mnogi u tome uspjevaju željom i radom. Mene su note zanimale oduvjek.

Nastupi uživo?

Šakir Ameti: Nastupi uživo su jedan od izazova koji me pune pozitivnom energijom. Svakako da su različiti žanrovi muzike koju sviram nadahnuća za sve one koji dolaze da me slušaju. Zadovoljna lica i pjevanje samnom je osjećaj koji je nezamenljiv, zato se i bavim ovim poslom. Inače nastupam svuda gdje me pozovu, imam odličnu saradnju i sa kolegama Albancima (inače pjevam i na albanskom jeziku), te moram istaći mog izuzetnog menadžera Edisa Mustafija sa kojim putujemo širom Evrope te dostojno predstavljamo naš bošnjački narod, našu pjesmu i kulturno nasljeđe i naravno našu državu Kosovo kojoj pripadamo.

Prošli ste prvi krug takmičenja u realiti-šou na televiziji Hayat - “Zvijezda možeš biti ti“. Kakvi su utisci, ko je po vama favorit, ko je vaš uzor u muzici, da li ste imali priliku da se vidite sa nekim poznatim pjevačem u Sarajevu?

Šakir Ameti: Da, upravo tako. Na prijedlog mojih prijatelja koji znaju moje pjevačke sposobnosti i moje  kvalitete prijavio sam se u Sarajevu na ovaj vrlo prestižni i popularni TV-šou za prostor Balkana. Ispočetka mi ovo takmičenje nije izgledalo baš o.k., no kad sam otišao tamo, upoznao kolege muzičare, prošetao Baščaršijom, onda sam uvidio da je ovo takmičenje trenutno hit u čitavom regionu. O favoritu ne mogu reći konkretno ništa jer sam tek prošao prvi krug i važno je da je stručni žiri zadovoljan mojim nastupom. Utisci su divni. U meni se probudio takmičarski duh jer imam odlične “suparnike”, kolege muzičare sa kojima će mi biti drago takmičiti se. Iako je Sarajevo geografski daleko od mog Prizrena neće mi biti teško putovati jer želim da se predstavim u što boljem svjetlu, da budem dio te manifestacije, da dokažem da na Kosovu imamo puno talentiranih muzičara. Moj muzički uzor je svjetski velikan Stevie Wonder, koji je izuzetan instrumentalista, izvanrednih glasovnih mogućnosti i koji mi zadaje zadatke jer je vrlo teško “skidati” njegove pjesme za nastup uživo. Od poznatih kolega iz BiH želim se upoznati sa Harijem Varešanovićem, Halidom Bešlićem te Hankom Paldum koji su već bili naši gosti ovdje na Kosovu i znam da su nosili sjajne utiske sa ovih prostora te bi mi bilo veoma drago družiti se sa njima.

Koju vrstu muzike izvodite i koju slušate?

Šakir Ameti: Volim svaku vrstu muzike, a koju izvodim na nastupima zavisi od gostiju. Volim jazz, rock, fanky. Volim balkansku etno-muziku jer je jako zanimljiv žanr. Pratim narodnu muziku kao i aktuelni turbo-folk koji je neizbježan na ovim balkanskim prostorima, a inače volim i slušam i klasičnu kao i jazz muziku.  Uvijek kad nađem slobodnog vremena  odlazim i na velike svjetske koncerte, upravo sam sad skoro bio na koncertu Nigela Kennedy-a, riječ je o vrhunskom violinisti koji ostavlja ljude bez daha, čak i one koji ne vole ovu vrstu muzike. Volim slušati i Hrvatskog pijanistu Maxima Mrvicu. Sve u svemu pokušavam biti “kompletni”muzičar .
 Ko je, po vama, najbolji pjevač i pjevačica na ovim balkanskim prostorima i u svjetu?
Već sam pomenuo da je za mene najbolji muzičar Stevie Wonder, sa naših balkanskih prostora Hari Varešanović, a što se tiče pjevačica, malo iznenađenje za sve vas, moj favorit je Esma Redžepova, po meni najkompletniji muzičar na ovim prostorima sa prelijepim i moćnim glasovnim mogućnostima.

Vaši planovi u 2011. godini?

Kao prioritet u ovoj godini je izdavanje albuma, što bolji plasman u realiti-šou “Zvijezda možeš biti ti”, a volio bih naći vremena za nastup na još nekom međunarodnom pjevačkom festivalu u regionu.

Poruka čitaocima?

Radite ono što volite, nikad se ne predajte, budite svoji, po mogućnosti putujte što više i trošite svoje vrijeme samo na lijepe stvari.

Razgovor vodio: Vinetu Ganić

Folk  žurka “Kod Fuada”

KUD “Šarski Behar”organizuje koncert narodne muzike u petak 15. aprila u banket sali restorana “Kod Fuada”u Rečanima.
Program: narodni folklor, kalačojna, izvorne pjesme, dio župske svadbe, humorista Balkanski efendija.
P
očetak: 20 časova.
Nakon koncerta Folk žurka - zabavlja vas Šaćo bend.
Ulaz: 1 euro