Sanel Bandić je već četvrtu godinu na golu FK "Besa" iz Peći, bilo kao prvi golman bilo kao rezerva. Odlično je prihvaćen ne samo od svojih saigrača već i od građana Peći kao i onih najvatrenijih navijača ovog fudbalskog kluba koji je prije četiri godine bio i šampion Kosova. Ističe da se napornim treninzima ali i upornim profesionalnim radom može dostići visoki nivo u ovom sportu. Inače Sanel je student treće godine Biznis fakulteta u Peći i napominje da uporedo mogu zajedno i sport i knjiga.

Zašto si izabrao baš fudbal?

Bandić: Volim taj izuzetno dinamičan sport. Od malih nogu sam trčkarao za loptom. Počeo sam od svoje sedme godine trenirati fudbal, a kako sam rastao onda sam počeo već sazrijevati kao sportista. Počeo sam u FK ,,Behar,, iz Vitomirice svoju, da se tako izrazim, profesionalnu karijeru, onda prešao u FK ,,Istok,, iz Istoka te nakon par godina prelazim u FK ,,Besa,, gdje sam i sad.
Vjerovatno je u fudbalu, kako ističu stručnjaci, najteže biti golman. Ako napadač promaši šansu može se i oprostiti, dok se golmanske greške teže praštaju.

Tvoje mišljenje?      


Bandić: Upravo tako. No,budimo realni,svaka pozicija fudbalera na terenu je veoma važna i zahtjeva odgovornost. No,moraju se izdvojiti dva ključna igrača,po meni-centarfor i golman. Čak mislim da je golmanu teže jer treba biti psihički i fizički izuzetno spreman jer je najveća odgovornost na njemu. Ako je golman u formi, odbrani dvije-tri šanse gostujuće ekipe, onda i on sam kao njegova ekipa stiče samopouzdanje te onda imaju velike šanse za pobjedu. Ne kaže se uzalud- dobar golman vrijedi pola ekipe.

Tvoj uzor u svjetskom fudbalu što se golmana tiče?

Bandić: Ovako, na svjetu ima puno dobrih golmana. Ne možemo ih klasificirati u smislu- ovaj je bolji ili ovaj je gori. Svako ima svoj ukus. Vidite da svaka vrhunska evropska fudbalska ekipa ima dobrog golmana. Svaka čast i Bufonu, Wan der Saru, Peter Čehu i ostalima, ali je po meni najbolji, te moj uzor i favorit jedan od najboljih svjetskih golmana, golman svjetskog prvaka Španije i Real Madrida- Iker Kasiljas.
Vratimo se Kosovskom fudbalu.

Vaše mišljenje o kvalitetu Kosovskog fudbala te o suđenju Kosovskih fudbalskih sudija?

Bandić: Ako upoređujemo Kosovski fudbal sa fudbalskim ligama u okruženju mislim da naš fudbal malo zaostaje za njima. Ne želim biti pesimista no to je svakako realnost. Mi možemo uzeti npr, naše najjače ekipe na Kosovu- FK ,,Prishtinu,, FK ,,Hysi,, ili FK ,,Besa,, koje se mogu nositi sa bilo kojom ekipom u regionu ali to je premalo u odnosu na kvalitet fudbala koji se igra ovdje. Trebamo dovesti vrhunske fudbalske stručnjake od kojih ćemo naučiti sve tajne ovog sporta. Što se tiče vašeg drugog pitanja, kao i u svakom sportu sudija je ključna osoba i ima veoma važnu ulogu. Ovdje na Kosovu, mogu istaći, da imamo par vrhunskih fudbalskih sudija koji sude na visokom nivou- profesionalno, a ostali su neodgovorni i sude pretežno na štetu gostujućih ekipa. Ako upoređujemo fudbalsko suđenje kod nas i u regionu, kod nas je suđenje na jako niskom nivou. Uostalom, mi na Kosovu nemamo profesionalnu školu za fudbalske sudije, već oni odlaze na fudbalske seminare od kojih se eto pokazuje se na terenu, može malo naučiti.

Prije četiri godine FK ,,Besa,, je bila šampion Kosova. I ove takmičarske sezone ste pri vrhu tablice. Imate dobru ekipu,no FK ,,Prishtina,, je ubjedljivo prva. Ko će, po vama, biti ovogodišnji šampion i imate li šanse za osvajanje prvog mjesta?

Bandić: U fudbalu uvijek postoje šanse i mi ćemo se boriti za vrh do kraja takmičarske sezone. No, ne uspijemo li stići FK ,,Prishtinu,, u borbi za titulu te sve bolju ekipu ,,Hysija,, ostaje nam kao prioritet da osvojimo kup Kosova. Prošli smo osminu finala, čekamo žrijeb koji će se održati tokom naredne nedjelje u Prištini da vidimo koja će ekipa biti naš sledeći protivnik. Eto, dalje je prošla i FK ,,Lirija,, iz Prizrena koja je po tom pitanju naš najuspješniji fudbalski klub jer je od rata naovamo dva puta osvojila kup Kosova. Ako se sastanemo sa njima biće to pravi derbi, finale prije finala, jer i mi i oni ove godine imamo dobre ekipe. Znači da je želja sviju nas u FK ,,Besa,, te građana Peći kao i naših najvjernijih navijača da donesemo pehar namjenjen pobjedniku kupa Kosova.

Kakva je finansijska situacija u vašem klubu, kakvi su međuljudski odnosi, da li te saigrači poštuju i da li ima još neki Bošnjak iz vašeg regiona da brani boje FK ,,Besa,,?

Bandić: Što se finansija tiče mi smo izuzetno zadovoljni. Glavni sponzori kluba su kompanija osiguranja ,,Elsig“ pivara Peć i skupština opštine Peć koja odvaja značajna finansijska sredstva za razvoj sporta u našem gradu. Što se tiče odnosa između mene i mojih kolega oni su vrlo korektni, družimo se, putujemo zajedno na utakmice te nikad ni sa kim nisam imao nikakav konflikt, ni sa saigračima niti sa upravom ili navijačima. Oni zaslužuju svaku pohvalu od mene. U našem klubu je još jedan mladi Bošnjak –Jusuf Šabotić koji je ove takmičarske sezone došao iz mlađih selekcija našeg kluba te svojim znanjem i zalaganjem na treninzima pokazao da predstavlja budućnost ove ekipe.

Tvoji planovi?


Bandić: Ja sam i pored toga što se bavim sportom uporedo i student treće godine Biznis fakulteta u Peći. Koncentrisan sam, trenutno, na učenje i knjigu a kad, ako bog da, završim fakultet onda ću sjesti i razmisliti šta dalje. Trebam istaći da sam prošle godine imao par ponuda od drugih fudbalskih klubova sa Kosova, no FK ,,Besa,, je u mom srcu i ostao sam tu. Sve u svemu još je rano govoriti o mojim nekim planovima u budućnosti.

Poruka čitaocima?


Bandić: Selam svim Bošnjacima Kosova, poseban selam za one u dijaspori. Poruka mlađim Bošnjacima je da se bave sportom, eto preporučujem fudbal (smjeh), bez obzira da li su ovdje ili u dijaspori. Ako su vani onda svakako imaju bolje uslove za rad i da se bave sportom, ako su na Kosovu biće sigurno boljih dana jer je bolje baviti se sportom nego čitavog dana biti u zagušljivim prostorijama nekog kafića ili internet-kluba. Sport je ono pravo.

Razgovor vodio: Vinetu Ganić

Raiffeisen super-liga Kosova u fudbalu:

10. april, 23. kolo-subota, nedjelja:

KEK-Ferizaj  1:1,
Lirija-Balkan  1:2,
Prishtina-Trepča 89  3:1,
Hysi-Drenica 3:0,
Trepča-Vllaznimi 1:0,
Besa-Fljamurtari 2:0;

Tabela:

1.Prishtina 52,
2.Hysi 45,
3.Besa 36,
4.Trepča 35,
5.Lirija  33,
6.KEK 33,
7.Trepča 89 32,
8.Ballkan 26,
9.Drenica 25,
10.Flamurtari  23,
11.Vellaznimi 23,
12.Ferizaj 18.

Naredno kolo je na programu 16. i 17.aprila-parovi:

KEK-Trepča 89, Ferizaj-Trepča, Vllaznimi-Lirija, Ballkan-Besa, Flamurtari-Hysi, Drenica-Prishtina.